Η διαδικασία της σεξουαλικής δραστηριότητας θεωρείται φυσιολογική, επειδή δεν γίνεται συχνά ή σπάνια, και χωρίς να σκεφτόμαστε “γιατί θέλουμε να κάνουμε σεξ”.

“Είμαστε προγραμματισμένοι να το κάνουμε”, λέει ο σεξοθεραπευτής Richard A. Carroll, καθηγητής Ψυχιατρικής και καθηγητής Επιστήμης της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Northwestern. ‘ Το να ρωτάμε γιατί κάνουμε σεξ είναι σαν να ρωτάμε γιατί τρώμε. Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να μας κατευθύνει προς αυτή τη συμπεριφορά’.

Σύμφωνα με την Elaine Hatfield, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, η ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι “προγραμματισμένοι” για το σεξ αντανακλά μια εξελικτική προοπτική. ‘ Οι εξελικτικοί υποστηρίζουν ότι η επιθυμία μας για σεξουαλικές σχέσεις είναι προγραμματισμένη να προάγει την επιβίωση του είδους.

“Οι θεωρητικοί της κουλτούρας τείνουν να εστιάζουν στους πολιτιστικούς και προσωπικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν (ή αποφεύγουν) σεξ. Το τι θεωρείται “κατάλληλος” λόγος για να κάνει ή να αποφύγει κανείς το σεξ ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Γιατί κάνουμε σεξ;

Γιατί επιδιώκουμε το σεξ; Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του UT Austin, οι οποίοι ρώτησαν περισσότερους από 1.500 φοιτητές για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και τις εμπειρίες τους, τα κίνητρα χωρίζονται γενικά σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

Φυσικοί λόγοι: ευχαρίστηση, ανακούφιση από το άγχος, άσκηση, σεξουαλική περιέργεια, έλξη προς τους άλλους. Λόγοι βασισμένοι σε στόχους: απόκτηση παιδιών, βελτίωση της κοινωνικής θέσης (π.χ. να γίνεις δημοφιλής), εκδίκηση.

Συναισθηματικοί λόγοι: στοργή, δέσμευση, εκτίμηση. Λόγοι ανασφάλειας: ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, αποτροπή του συντρόφου να αναζητήσει σεξ αλλού, αίσθηση υποχρέωσης ή πίεσης (π.χ. ο σύντροφος επιμένει στο σεξ).