Η παραπληροφόρηση γύρω από την ασεξουαλικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και στίγμα, δυσκολεύοντας ασέξουαλ άτομα, να αποκτήσουν τη ρομαντική σχέση που επιθυμούν.

Οι ασέξουαλ, ταυτίζονται κάπου σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει τη συναισθηματική, πνευματική και ρομαντική έλξη τους για άλλους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι στο ασεξουαλικό φάσμα, επιθυμούν τη σεξουαλική οικειότητα, ενώ άλλοι όχι.

Επειδή η ασεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος που αντιπροσωπεύει πολλά επίπεδα έλξης, είναι εύκολο να διαδοθούν μύθοι σχετικά με το τί σημαίνει στην πραγματικότητα.

Μύθος # 1: Οι ασέξουαλ δεν βιώνουν σεξουαλική έλξη

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι ασεξουαλικοί άνθρωποι δεν βιώνουν σεξουαλική έλξη, ούτε κάνουν σεξ. Πιθανότατα σκέφτεσαι: «Μα περίμενε, αυτό δεν σημαίνει ασεξουαλικότητα;» Όχι απαραίτητα.

Η στάση των ασεξουαλικών ατόμων απέναντι στο σεξ, γενικά εμπίπτουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες: ευνοϊκά για το σεξ, αδιάφορα για σεξ και απέχθεια για το σεξ. Ανάλογα με το πού εμπίπτει ένα άτομο σε αυτό το φάσμα, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενσωματώσει σεξουαλικές ή προσωπικές δραστηριότητες στις σχέσεις του.

Η σεξουαλική έλξη, άλλωστε είναι μόνο μια από τις πολλές πτυχές μιας σχέσης.

Μύθος # 2: Οι ασέξουαλ δεν μπορούν να είναι kinky

Ένας άλλος κοινός μύθος σχετικά με την ασεξουαλικότητα είναι ότι τα ασέξουαλ άτομα, συνήθως δεν ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το κεφάλαιο σεξ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων το 2021, σχετική μελέτη, ανακάλυψε ότι η κοινότητα των ασέξουαλ, έχει στην πραγματικότητα μια ποικιλία από kinky ενδιαφέροντα, γεγονός που καταρρίπτει περαιτέρω τον μύθο.

Μύθος # 3: Οι ασέξουαλ δεν έχουν ρομαντικές σχέσεις

Επίσης συχνά, πολλοί υποθέτουν ότι οι ασέξουαλ, δεν έχουν ρομαντικές σχέσεις. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πολλοί έχουν. Οι «άσοι» μπορούν να έχουν πολλές ρομαντικές ταυτότητες. Όπως οι σεξουαλικές ταυτότητες, οι ρομαντικές ταυτότητες περιγράφουν ποιος έλκεται ρομαντικά.

Για παράδειγμα, κάποιος που είναι ομορομαντικός, επιθυμεί ρομαντικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου και κάποιος αμφιφυλορομαντικός ενδιαφέρεται για ρομαντικές σχέσεις με άτομα πολλαπλών φύλων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική και η ρομαντική επιθυμία, μπορεί να είναι εντελώς ξεχωριστές παρορμήσεις και πολλοί ασεξουαλικοί άνθρωποι, απολαμβάνουν υγιείς ρομαντικές σχέσεις ανεξάρτητα από το εάν εμπλέκεται σεξ ή όχι.

Μύθος # 4: Οι ασέξουαλ περνούν «απλώς μια φάση»

Αυτή η παρανόηση για την ασεξουαλικότητα δεν είναι απλώς ένας μύθος. Είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Όπως όλες οι ταυτότητες κάτω από την ομπρέλα LGBTQ +, η ασεξουαλικότητα δεν είναι μια φάση. Και το να υποδηλώνει κανείς ότι η ταυτότητα ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει μετά από μια σεξουαλική εμπειρία είναι κατάφωρα ψευδής.

Σχετική έκθεση του 2019, έφερε την προσοχή στην επιβλαβή ιδέα της «διόρθωσης» της σεξουαλικότητας κάποιου και εξέτασε ιστορικά περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης εναντίον LGBTQ + ατόμων.

Ακτιβιστές της κοινότητας, μιλάνε τακτικά για το πόσο επιβλαβείς και επικίνδυνοι είναι οι ισχυρισμοί γύρω από το ότι η ταυτότητα ή ο προσανατολισμός κάποιου, μπορεί να αλλάξει μετά από μια σεξουαλική επαφή.

Εάν αυτοπροσδιορίζεσαι ως ασέξουαλ δεν είσαι μόνη

Όταν εξερευνάς την ταυτότητά σου, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη και ότι υπάρχουν κοινότητες ανθρώπων, στις οποίες μπορείς να επιλέξεις να ανήκεις.

Μερικές φορές, αυτή η επικύρωση μπορεί να έρχεται από τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα, όπως τα memes στο διαδίκτυο. Εκτός από την κοινότητα, πολλοί ασέξουαλ, βρίσκουν επίσης τη δύναμη να εξερευνούν και να επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, μέσω της αίσθησης του στυλ τους.

Αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο ένα διαφορετικό χτένισμα, ένα νέο ντύσιμο ή κάτι περισσότερο δεσμευτικό, όπως ένα νέο τατουάζ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!