Είναι γεγονός: Στις μέρες μας οι άνδρες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Τα καλά νέα; Αν και πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, η έλλειψη επιθυμίας για τη σύντροφό τους σπάνια είναι ένας από αυτούς.

Η ερωτική-σεξουαλική απόρριψη μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και απογοητευτική για μια γυναίκα, καθώς οι περισσότερες από εμάς έχουμε το στερεότυπο ότι οι άνδρες «μπορούν και θέλουν πάντα».

Έτσι, αν ο σύντροφός μας αρνηθεί να κάνουμε σεξ, σίγουρα απογοητευόμαστε πολύ, νιώθουμε απόρριψη και ενοχή.
Το πιο πιθανό είναι ότι θα σκεφτούμε είτε ότι δεν είμαστε πια επιθυμητές είτε ότι έχει κάποια εξωσυζυγική σχέση.

Για όλα φταίει η ψυχολογία
Συχνότερες, σε νέους άνδρες, είναι οι ψυχολογικές αιτίες πίσω από τη σεξουαλική δυσλειτουργία (σε ποσοστό 70%).  Γενικά οποιοσδήποτε παράγοντας αλλάζει τον τρόπο που ένας άνδρας βλέπει τον εαυτό του (π.χ. ανεργία, οικονομικά προβλήματα, ακόμα και αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση) μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική του διάθεση και απόδοση. Επίσης, οι άνδρες επηρεάζονται πολύ ψυχολογικά και αυτό καθρεφτίζεται και στις σεξουαλικές τους σχέσεις, αλλά και στο πώς θεωρούν ότι τους βλέπει η γυναίκα τους. Πράγματα που μπορεί μια γυναίκα να μην τα θεωρεί σημαντικά, όπως για παράδειγμα ότι εκείνη βγάζει περισσότερα χρήματα, έχει πιο πολλές φιλίες και κανονίζει τις κοινωνικές τους επαφές, ή το γεγονός ότι έχουν γίνει πρόσφατα γονείς (η σύζυγος φροντίζει ιδιαίτερα το νεογέννητο), μπορεί να ασκούν επίδραση πάνω στον άνδρα και υποσυνείδητα να προσπαθεί να ξανακερδίσει το έδαφος στη σχέση ή να βρει τη χαμένη ισορροπία ή να τιμωρήσει τη σύντροφό του για κάτι που τον πλήγωσε, ακόμα και στο παρελθόν, απομακρυνόμενος στο κρεβάτι.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η σχέση ανάμεσα στους ψυχολογικούς παράγοντες και τη σεξουαλική/στυτική δυσλειτουργία είναι αμφίδρομη: οι ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία, αλλά και ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη) μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση της δυσλειτουργίας και η δυσλειτουργία, με τη σειρά της, να αυξάνει την ψυχική δυσφορία.

Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου ο άνδρας, αφού έχει αντιμετωπίσει τις πρώτες δυσκολίες να διεγερθεί, να επιτύχει και να διατηρήσει τη στύση, αγχώνεται σε κάθε νέα σεξουαλική επαφή για το αν θα μπορέσει να έχει στύση και αυτό το άγχος έχει φυσικά αρνητική επίδραση τόσο στη σεξουαλική του απόδοση όσο και στην αυτοπεποίθησή του.

6 τρόποι να ξαναδιεκδικήσουμε τη σεξουαλική μας ζωή

Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα
Το πρώτο βήμα είναι να συζητήσουμε τις ανησυχίες μας με τον σύντροφό μας, προσεγγίζοντάς τις όμως με τον σωστό τρόπο. Η καλύτερη ιδέα είναι να μιλήσουμε καθαρά, χωρίς θυμούς και κατηγορίες. Μπορούμε να πούμε: «Δεν έχουμε κάνει σεξ εδώ και πολύ καιρό και μου λείπει. Αναρωτιόμουν πώς νιώθεις γι’ αυτό». Αυτή η κουβέντα θα ενθαρρύνει τον σύντροφό μας να μοιραστεί τα συναισθήματά του και θα κάνει το ενδεχόμενο μίας ειλικρινούς συζήτησης πιο πιθανό.

Δεν το παίρνουμε προσωπικά
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αν αρέσαμε στον σύντροφό μας και ήθελε να κάνει σεξ μαζί μας, απλώς θα συνέβαινε. Το σεξ είναι πράγματι εύκολο στην αρχή μίας σχέσης, όπου ο πόθος παραμερίζει τις όποιες σκέψεις, προβλήματα, ανασφάλειες. Όταν όμως ο καιρός περνάει, τα προβλήματα μπορεί να μας κυριεύουν και να δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να χαλαρώσουμε ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε σεξ.

Του προτείνουμε να επισκεφτεί έναν ειδικό
Καθώς θα πρέπει να αποκλειστούν -και να αντιμετωπιστούν αν υφίστανται- οι οργανικές αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τη δυσκολία ενός άνδρα να κάνει σεξ, είναι απαραίτητο να δει έναν ουρολόγο-ανδρολόγο. Αν ο ίδιος δεν παίρνει την απόφαση, θα χρειαστεί να τον ενθαρρύνουμε, χωρίς βέβαια να τον πιέσουμε.

Ξαναρχίζουμε από την αρχή
Ας θυμηθούμε πόσο σημαντικό ήταν στην αρχή της σχέσης μας να είμαστε όμορφες και επιθυμητές. Σκόπιμο είναι, λοιπόν, να φροντίσουμε λίγο τον εαυτό μας, που έχουμε ίσως παραμελήσει. Επίσης, το ίδιο μπορούμε να ζητήσουμε και από τον σύντροφό μας, παρακινώντας τον παράλληλα να κάνει πράγματα για τον εαυτό του και κάνοντάς του κομπλιμέντα όταν βλέπουμε κάτι που μας αρέσει. Αυτό που επίσης είναι σημαντικό είναι να δώσουμε νέες ευκαιρίες στη σχέση μας, οργανώνοντας για παράδειγμα ρομαντικά δείπνα, εκδρομές, εξόδους.

Το σχεδιάζουμε
Αν και το αυθόρμητο σεξ είναι πολύ ωραίο, δεν είναι σκόπιμο να βασιζόμαστε σε αυτό, γιατί -ειδικά αν είμαστε πολυάσχολοι ή/και έχουμε παιδιά- μπορεί να μας προκύψει μία στο τόσο, για παράδειγμα μόνο στις διακοπές. Είναι σκόπιμο να δημιουργήσουμε τον χρόνο και τις συνθήκες γι’ αυτό. Για παράδειγμα, ένα Σάββατο πρωί που θα καταφέρουμε να μείνουμε λίγο περισσότερο στο κρεβάτι ή μία Παρασκευή βράδυ που θα ξαπλώσουμε νωρίς, αλλά δεν θα έχουμε υποχρεώσεις την άλλη μέρα.

Πηγή:vita.gr