Αυστραλοί ερευνητές εντόπισαν στην νέα τους μελέτη ότι δεν είναι μόνο τα συναισθήματά μας που ανταποκρίνονται στον έρωτα, αλλά και η γνώση και οι συμπεριφορές μας.

Ένα ισορροπημένο και σταθερό μυαλό μπορεί γρήγορα να χάσει τα… λογικά του: να πέφτει με τα μούτρα σε έναν νέο έρωτα, να ελέγχει τα μηνύματά του, να ονειροπολεί. Είναι συγκλονιστικό, και ενώ σχεδόν κάθε άτομο είναι αρκετά τυχερό να βιώσει τον έρωτα, κανείς από εμάς δεν μπορεί ποτέ να τον εκλογικεύσει πραγματικά.

Ο έρωτας βρίσκεται σε κάθε ταινία, τραγούδι, θεατρικό έργο και μυθιστόρημα. Συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιοί αφιερώνουν χρόνια από την ζωή τους προσπαθώντας να αποδώσουν την μεθυστική έξαψη των συναισθημάτων. Η επιστήμη επί του θέματος, επίσης, φτάνει μακριά και ορισμένοι ερευνητές έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο.

Σε μια νέα έρευνα, οι ερευνητές μέτρησαν τον τρόπο με τον οποίο ένα μέρος του εγκεφάλου ευθύνεται και μας κάνει να πέφτουμε με τα μούτρα όταν ερωτευόμαστε.

Με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο της Καμπέρα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, η πρώτη παγκόσμια μελέτη εξέτασε την σχέση μεταξύ του συστήματος ενεργοποίησης της συμπεριφοράς του εγκεφάλου και του έρωτα.

Η μελέτη εξέτασε 1.556 νεαρούς ενήλικες που ισχυρίστηκαν ότι ήταν «ερωτευμένοι», θέτοντάς τους ερωτήσεις «επικεντρωμένες στη συναισθηματική αντίδραση στον/ στη σύντροφό τους, στην συμπεριφορά τους γύρω τους και στην προσοχή που έδωσαν στο αγαπημένο τους πρόσωπο».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλός μας συμπεριφέρεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, κάνοντας τον έρωτα επίκεντρο ολόκληρης της ζωής μας.