Η τεχνολογία, που κάποτε προμήνυε το μέλλον των σχέσεων, έχει μετατραπεί σε καταστροφική συνταγή.
Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο η πλειοψηφία του διαδικτύου μπορεί να συμφωνήσει, είναι ότι το online dating είναι κακό και αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή δεν έχετε καμία τύχη με αυτό.
Εξάλλου, είναι πλέον ο κύριος τρόπος γνωριμίας των ζευγαριών, εις βάρος πολλών άλλων μορφών κοινωνικής ευημερίας. Ίσως να είναι απλώς σύμπτωση, αλλά η αύξηση της χρήσης των εφαρμογών γνωριμιών συσχετίζεται με μείωση της συμβίωσης, του γάμου, του σεξ, του χρόνου που περνάμε με φίλους και με συνολική αύξηση της μοναξιάς.
Υπάρχει, λοιπόν, σοβαρός λόγος να θέλουμε να εγκαταλείψουμε τις εφαρμογές. Αλλά αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Τι θα λέγατε αν, αντί να αποκόψετε εντελώς τον εαυτό σας από τον κόσμο των διαδικτυακών ραντεβού, να δίνατε στον εαυτό σας μια εναλλακτική λύση: να βγαίνετε ραντεβού από τον υπολογιστή σας και όχι από το κινητό σας.
Η αρχή των προβλημάτων που σχετίζονται με τις διαδικτυακές γνωριμίες μπορεί να εντοπιστεί στην έλευση των πρώτων ιστότοπων όπως το Match.com το 1995, όμως όταν όλοι πήραμε smartphones στα χέρια μας τα πράγματα άρχισαν να τείνουν προς την απομόνωση.
Πριν από τριάντα χρόνια, οι διαδικτυακές γνωριμίες μπορεί να έμοιαζαν λίγο με κάποια εξειδικευμένη ασχολία, ακόμη και με ανωμαλία. Τώρα, έχει μετατοπίσει την κουλτούρα μας σε σημείο που πολλοί από εμάς φαίνεται να έχουμε ξεχάσει πώς να βγαίνουμε ραντεβού με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ίσως η επιστροφή του ρομαντισμού στην παλιά καλή οθόνη να είναι η χρυσή τομή που αναζητούσαμε.
Προσπαθούμε να ασχολούμαστε με πράγματα που θεωρούμε σημαντικά στο laptop και όχι στο κινητό. Εκτός κι αν πρόκειται για κάτι που απαιτεί χρόνο και δεν έχουμε άλλη επιλογή, πολλοί από εμάς μισούμε να απαντάμε σε mails σε μια μικροσκοπική οθόνη. Αν κάτι τόσο ασήμαντο όσο η αποστολή ενός mail δικαιολογεί την χρήση μιας μεγάλης οθόνης, δεν θα έπρεπε αυτό να ισχύει και για τη σεξουαλική μας ζωή;
Σύμφωνα με το περιοδικό The Face, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι είμαστε πιο προσεκτικοί στον υπολογιστή απ’ ό,τι στο κινητό.
Οι άνθρωποι κάνουν πέντε φορές περισσότερα λάθη όταν γράφουν στο κινητό, για παράδειγμα. Αντί να σκρολάρετε άσκοπα το προφίλ κάποιου στο Insta ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, δώστε στον εαυτό σας τον χώρο να καθίσει σε ένα τραπέζι και να αφοσιωθείτε πλήρως στην εργασία που έχει αναλάβει!
Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από όλες τις συνέπειες ενός κόσμου των γνωριμιών που διαμορφώνεται από τα κινητά μας, αλλά έχουμε την εξουσία στη ζωή μας να υπαγορεύσουμε πώς θα τις διαχειριστούμε.