Μια έρευνα η οποία διερευνά τις σεξουαλικές προσδοκίες των ζευγαριών κατά τη διάρκεια των διακοπών και την επίδραση που έχει η τεχνολογία στις σχέσεις τους το διάστημα αυτό, καθώς και ένα συνοδευτικό video από σχετικό πείραμα, έδωσε στη δημοσιότητα διάσημη εταιρία προφυλακτικών.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2000 ενήλικων, καθημερινών ζευγαριών, με το 52% των συμμετεχόντων να δηλώνουν πως προσδοκούν καλύτερο σεξ κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά το 60% να παραδέχεται ότι η πραγματικότητα δεν ταυτίστηκε με τα θέλω τους.

Αποτέλεσμα το οποίο δεν εκπλήσσει, αν σκεφθούμε ότι το 40% των ανθρώπων είναι λιγότερο πιθανό να υποκινήσουν τη σεξουαλική επαφή αν ο σύντροφός τους ασχολείται με το κινητό στο κρεβάτι.

Η εταιρία προφυλακτικών θεωρεί ότι υπάρχει λύση. Έτσι και αλλιώς, το 57% των ερωτηθέντων λένε ότι θα είχαν μεγαλύτερη διάθεση για σεξ αν ήξεραν ότι ο παρτενέρ τους έχει κλειστό το κινητό του και ήταν αφοσιωμένος σε μια βραδιά που θα πέρναγαν μαζί κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Για να διαπιστωθεί αν αυτά τα στατιστικά είναι αληθή, εταιρία κάλεσε ζευγάρια σε ένα ονειρεμένο ταξίδι αναψυχής, το οποίο αποτέλεσε τμήμα ενός πειράματος με την προϋπόθεση ότι κατά την διάρκειά του, ορισμένα εξ αυτών δεν θα είχαν καμιά επαφή με την τεχνολογία.

Η ταινία του κοινωνικού πειράματος #DONOTDISTURB παρουσιάζει στα ζευγάρια από όλο τον κόσμο πώς ένα «διάλειμμα» από την τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των σεξουαλικών προσδοκιών που έχουν στις διακοπές τους και έχει συγκεντρώσει σε λιγότερο από δύο ημέρες, πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές.

Τα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας

Πιο ειδικά, τα ευρήματα της έρευνας αποτέλεσαν αφορμή για το παραπάνω video-πείραμα, έδειξαν ότι η «απόσπαση της προσοχής από τα ψηφιακά μέσα» κατά τη διάρκεια των διακοπών, επηρεάζει αρνητικά τις ανθρώπινες σχέσεις:

-Πάνω από το 1/4 παραδέχθηκε ότι η ενασχόληση με τις τηλεφωνικές συσκευές αντί με τον σύντροφο, κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να προκαλέσει καβγάδες
-Το 59% δήλωσε ότι είτε ο σύντροφος του είτε και οι δύο αφιέρωναν πολύ χρόνο στις οθόνες
περισσότεροι από το 1/2 των ερωτηθέντων δήλωσαν πως το αποτέλεσμα αυτής της συνήθειας είναι να «υποφέρει» η σχέση τους
– 72 από τους ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής(!)
-Αποκαλυπτικές είναι οι διαφορές στα ζευγάρια που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. —–Σχεδόν το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσε πως τα τηλέφωνα και τα tablets υπονομεύουν τη σεξουαλική ζωή τους στις διακοπές -αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο ένα τρίτο για τις ηλικίες κάτω από τα 35. Επιπλέον, το 15% παραδέχονται ότι κάνουν λιγότερο σεξ από ό,τι στο παρελθόν, λόγω της ενασχόλησής τους με την τεχνολογία -ποσοστό που εκτοξεύεται στο ένα τέταρτο στα άτομα ηλικίας κάτω των 35.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα social media, με το 65% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα να ποστάρουν 3 φορές την ημέρα και το 42% να παραδέχεται ότι «μοιράζεται» σημαντικές στιγμές από τις καλοκαιρινές του διακοπές με τα social media παρά με τον σύντροφο του. Χαλαρές στιγμές πλάι στην πισίνα ή την παραλία μπορεί να μοιάζουν ιδανικές για χαλάρωση αλλά σχεδόν οι μισοί παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν τηλέφωνα και τάμπλετ ακόμα και εκεί –οι γυναίκες είναι οι… συνήθεις ύποπτοι, σε ποσοστό μεγαλύτερο κατά 27% από τους άνδρες.

Ο Dr. Sharif Mowlabocus από το Κέντρο Σεξουαλικής Διαφωνίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex διεξήγαγε συμπληρωματική επιστημονική έρευνα ως απάντηση στα παραπάνω ευρήματα.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλά ζευγάρια αντί να αντιλαμβάνονται την κρεβατοκάμαρα ως ένα ρομαντικό σκηνικό, τη θεωρούν ως το σημείο όπου έχουν την ευκαιρία για απεριόριστη χρήση συσκευών, λόγω της δωρεάν πρόσβασης μέσω του δικτύου WiFi του ξενοδοχείου διαμονής τους. Ο Dr. Mowlabocus τόνισε επίσης ότι «η χρήση μιας συσκευής από τον έναν σύντροφο ενθαρρύνει τη χρήση της συσκευής και από τον άλλο», επιδεινώνοντας έτσι την ήδη άσχημη κατάσταση.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν την ισχυρή πεποίθηση ότι οι διακοπές θα πρέπει να σημαίνουν αποχή από την εργασία, από τις έγνοιες του σπιτιού και από τα social media», συνέχισε. «Ωστόσο, το υπνοδωμάτιο του ξενοδοχείου που κάποτε αποτελούσε τον χώρο όπου μπορούσε να έρθει το ζευγάρι πιο κοντά, να νιώσει ρομαντικά και να αποδράσει από την καθημερινότητα, πλέον υπάρχουν φορές που μοιάζει περισσότερο με ένα φρενήρη κέντρο πολυμέσων».

Μήπως, τελικά, τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν διακοπές «απεξαρτημένα» από την τεχνολογία;

Πηγή:pathfinders