Αν αναρωτιέστε ποιες γυναίκες πλησιάζουν πιο εύκολα οι άντρες σε ένα μαγαζί για ένα one night stand, μια νέα έρευνα σας έχει την απάντηση.

Οι ερευνητές από το Worcester Polytechnic Institute διαπίστωσαν ότι ακόμα κι αν μια γυναίκα απλώς κρατάει στο χέρι της ένα αλκοολούχο ποτό, η εικόνα που θα δημιουργήσουν οι γύρω της για εκείνη είναι αρνητική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που κρατούσαν ένα μπουκάλι μπίρας, θεωρούνταν περισσότερο μεθυσμένες, «λιγότερο ανθρώπινες» και «πιο διαθέσιμες σεξουαλικά». Για τους άνδρες, όμως, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

Για τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 398 συμμετέχοντες – 207 άνδρες και 191 γυναίκες, μέσου όρου ηλικίας 34 ετών – η ομάδα πραγματοποίησε τρία πειράματα στα οποία οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την εικόνα ενός νεαρού ατόμου (άνδρα ή γυναίκας) που στέκεται σε ένα μπαρ και κρατά είτε ένα μπουκάλι μπίρα είτε ένα μπουκάλι νερό.

Κάθε συμμετέχων κλήθηκε να αξιολογήσει πόσο μεθυσμένο θεωρούσε ότι ήταν το νεαρό άτομο της εικόνας, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 7 σημείων που περιλάμβανε τους χαρακτηρισμούς «ναρκωμένο», «τρελό», «θολωμένο» και «μεθυσμένο». Κλήθηκαν επίσης να αξιολογήσουν το πώς έδειχνε το άτομο αυτό, με επιλογές όπως «μηχανική συμπεριφορά», «κρύο σαν ρομπότ» ή «έλλειψη αυτοσυγκράτησης, σαν ζώο». Στο τελικό πείραμα, τους δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες όπως αυτές που θα μπορούσαν να δουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως «4 ποτά και συνεχίζουμε! Χαλαρό Σαββατόβραδο! Χα χα!».

«Παρόλο που περιμέναμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ θα κατακρινόταν περισσότερο από την κατανάλωση νερού ή από την αντίστοιχη αυτή ενέργεια από άντρες, πρόκειται για ένα εύρημα που εξακολουθεί να προκαλεί έκπληξη. Κι αυτό διότι ακόμα κι όταν μια γυναίκα απλώς κρατούσε ένα μπουκάλι μπίρας, η αντίληψη ότι ήταν μεθυσμένη και σεξουαλικά διαθέσιμη αυξανόταν, σε αντίθεση με μια αντίστοιχη κατάσταση που ο πρωταγωνιστής ήταν άνδρας. Επιπλέον, δεν είχε σημασία ποιος ήταν ήταν το υποκείμενο της κριτικής αυτής.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αντιλαμβάνονταν με τον ίδιο τρόπο μια γυναίκα που κατανάλωνε αλκοόλ», δήλωσε η Jeanine Skorinko, καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών και πολιτικών σπουδών στο Worcester Polytechnic Institute.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θεώρησαν τις γυναίκες που είχαν δει να κρατούν ένα αλκοολούχο ποτό «λιγότερο ανθρώπινες» και είχαν την τάση να αντιλαμβάνονται ότι οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ είναι σεξουαλικά πιο διαθέσιμες.

 «Η έρευνα αυτή μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς γίνονται αντιληπτές οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ και ενώ αυτές οι αντιλήψεις είναι αρκετά αρνητικές, δίνουν πληροφορίες για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Κατανοώντας βαθύτερα αυτό το ζήτημα, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων γύρω από αυτά τα θέματα και να μειώσουμε την κακοποίηση των γυναικών, είτε πίνουν είτε όχι», δήλωσε  η Jeanine Skorinko, καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών και πολιτικών σπουδών στο Worcester Polytechnic Institute.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!