Η σεξουαλική δραστηριότητα αναφέρεται τόσο στη διέγερση της γυναίκας με οποιοδήποτε τρόπο και την επίτευξη οργασμού, όσο και πιο συγκεκριμένα στη διείσδυση του πέους στον κόλπο. Εάν η γυναίκα έχει ιδιαίτερες ανησυχίες για την επικινδυνότητα ενός συγκεκριμένου τύπου σεξουαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της κύησης είναι καλό να συμβουλευτεί τον ιατρό της.

Εάν ο επαγγελματίας υγείας που παρακολουθεί την έγκυο δε δώσει κάποια διαφορετική καθοδήγηση, οι περισσότεροι τύποι σεξουαλικής δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένων του κολπικού, του πρωκτικού και του στοματικού σεξ, καθώς και του αυνανισμού, είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της κύησης. Μάλιστα κατά τα δυο πρώτα τρίμηνα της κύησης, όταν η κοιλιά της εγκύου δεν έχει ακόμα μεγαλώσει πολύ, τα ζευγάρια μπορούν να δοκιμάζουν αρκετές διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις.

Πιο συγκεκριμένα τα ζευγάρια δε χρειάζεται να ανησυχούν ότι το κολπικό σεξ θα βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια του κολπικού σεξ. Το έμβρυο προστατεύεται από τον τράχηλο, τη μήτρα και το αμνιακό υγρό.

Οι δυο σύντροφοι ωστόσο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, ενώ παράλληλα οι γυναίκες μπορεί να παρατηρούν ότι η βαθιά διείσδυση μπορεί να προκαλεί πόνο ή και δυσφορία όσο η εγκυμοσύνη προχωράει.

Παράλληλα, οι ευαίσθητοι ή επώδυνοι μαστοί μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα τη δυσφορία κάποιων γυναικών σε στάσεις όπου ο άνδρας είναι από πάνω. Οι στάσεις στις οποίες οι δύο σύντροφοι είναι ξαπλωμένοι στο πλάι, αποτελούν συνήθως καλές εναλλακτικές σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι περισσότερες σεξουαλικές στάσεις είναι ασφαλείς, εάν η γυναίκα αισθάνεται άνετα σε αυτές.

Το πρωκτικό σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης είναι επίσης ασφαλές με την προϋπόθεση ότι η γυναίκα δεν υποφέρει από κάποιο πρόβλημα υγείας που επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα, όπως είναι οι αιμορροΐδες, οι οποίες αποτελούν μια συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες ενδέχεται να εμφανίσουν αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς το βάρος του αναπτυσσομένου εμβρύου πιέζει σημαντικά το έντερο με αποτέλεσμα οι φλέβες που βρίσκονται κοντά στον πρωκτό να διογκώνονται. Το πρωκτικό σεξ μπορεί να ερεθίσει τις αιμορροΐδες και να προκαλέσει δυσφορία, πόνο, ακόμα και αιμορραγία. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του πέους ή του σεξουαλικού βοηθήματος που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί κατά την αλλαγή από πρωκτικό σε κολπικό σεξ. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος επιβλαβή βακτήρια να εισέλθουν στον κόλπο.

Ταυτόχρονα, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους μπορούν με ασφάλεια να κάνουν στοματικό σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα ζευγάρια ενδέχεται να βρίσκουν σε αυτή τη φάση στο στοματικό σεξ μια καλή εναλλακτική. Κάποιοι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι καλό θα είναι ο άνδρας να αποφεύγει την πρακτική του να φυσάει μέσα στον κόλπο της γυναίκας, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει το σχηματισμό μιας φυσαλίδας αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο εμβολής. Αν και σπάνια, μια εμβολή αέρα μπορεί να έχει απειλητικές συνέπειες για τη ζωή, όπως είναι η καρδιακή προσβολή.

Όσο για τον αυνανισμό, εάν ο ιατρός δεν έχει αντίθετη άποψη, είναι μια ασφαλής σεξουαλική πρακτική κατά τη διάρκεια της κύησης, η οποία μάλιστα μπορεί να βοηθήσει την έγκυο στην απελευθέρωση από την ένταση και το στρες. Εάν χρησιμοποιούνται σεξουαλικά βοηθήματα ή παιχνίδια θα πρέπει να διασφαλίζεται η καθαριότητα τους πριν από τη χρήση. Στην περίπτωση που ο ιατρός συμβουλεύσει τη γυναίκα να περιορίσει τους οργασμούς εξαιτίας επιπλοκών της κύησης και αυξημένου κίνδυνου αποβολής, η γυναίκα καλό είναι να αποφύγει τελείως τον αυνανισμό, όπως και οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική δραστηριότητα.

Πιο αναλυτικά ο ιατρός μπορεί να συστήσει αποχή από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα όταν:

  • υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής
  • η γυναίκα έχει μη αναμενόμενη αιμορραγία
  • γίνει ρήξη θυλακίου ή υπάρχει διαρροή αμνιακού υγρού
  • υπάρχει προδρομικός πλακούντας, δηλαδή ο πλακούντας καλύπτει τον τράχηλο.
  • υπάρχουν σημεία ενδεικτικά πρόωρου τοκετού

Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν όλες τους τις ανησυχίες με τον ιατρό τους. Εάν ο ιατρός δώσει το πράσινο φως, το ζευγάρι μπορεί να απολαμβάνει τους περισσοτέρους τύπους σεξουαλικής δραστηριότητας πάντα με προσοχή και ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πόνος και δυσφορία και οπωσδήποτε με την ειλικρινή συναίνεση και των δυο συντρόφων.

Πηγή: zougla.gr