Οι περισσότερες νέες μητέρες θα συμφωνήσουν ότι το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται μετά τη γέννηση του μωρού τους είναι η σεξουαλική δραστηριότητα. Ίσως όμως να μη συμβαίνει το ίδιο και με το σύντροφο τους. Από την άλλη, κάποιες γυναίκες ενδεχομένως να είναι έτοιμες να επιστρέψουν στη σεξουαλική τους δραστηριότητα σύντομα μετά τον τοκετό. Πότε είναι όμως η σωστή στιγμή;

Σε γενικές γραμμές συνίσταται η αποχή από τη σεξουαλική πράξη για 4-6 εβδομάδες μετά το φυσιολογικό τοκετό ή τον τοκετό με καισαρική τομή. Όμως είναι σημαντικό οι γυναίκες να μιλήσουν με το γυναικολόγο τους πριν αρχίσουν ξανά να είναι σεξουαλικά ενεργές.

Συχνά, στις περιπτώσεις όπου η γυναίκα υποβλήθηκε σε καισαρική ή σε περινεοτομή, ή όταν πρόεκυψε τραυματισμός του περινέου, συστήνεται στη γυναίκα να περιμένει μέχρι την επομένη επίσκεψη στο γυναικολόγο της, στις 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό, προκειμένου να πάρει ή όχι το πράσινο φως για να προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη.

Μετά τον τοκετό, το σώμα της γυναίκας μπαίνει σε μια φάση επούλωσης κατά την οποία η αιμορραγία σιγά σιγά σταματά, τα τραύματα επουλώνονται και ο τράχηλος κλείνει. Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας πολύ νωρίς μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό δε συστήνεται, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αιμορραγίας ή μόλυνσης της μήτρας.

Οι ειδικοί ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι ο χρόνος στον οποίο μια γυναίκα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη σεξουαλική της δραστηριότητα μετά τον τοκετό, εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες όπως είναι:

• Τα επίπεδα πόνου που νιώθει
• Η κόπωση
• Τα στρες
• Η σεξουαλική ορμή
• Ο φόβος που σχετίζεται με την ίδια τη σεξουαλική επαφή ή με το ενδεχόμενο μιας νέας εγκυμοσύνης
• Η κολπική ξηρότητα
• Η επιλόχειος κατάθλιψη
• Η ανασφάλεια που σχετίζεται με το πώς θα είναι το αίσθημα της σεξουαλικής πράξης.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της λοχείας μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να επιμείνει για 4-6 εβδομάδες εάν η γυναίκα θηλάζει. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων των οιστρογόνων. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τη σεξουαλική ορμή.

Ανεξάρτητα από τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών, το σεξ μετά τον τοκετό μπορεί να είναι πολύ επώδυνο για τη γυναίκα που έχει τραύμα στο περίνεο ή έχει υποβληθεί σε περινεοτομή. Ο πόνος αυτός μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μειωθεί εάν:

• Η διείσδυση είναι ελεγχόμενη με τη δοκιμή διάφορων στάσεων
• Ενισχυθεί η λίπανση του κόλπου
• Ληφθούν αναλγητικά
• Εκκενωθεί η ουροδόχος κύστη
• Η γυναίκα κάνει ένα ζεστό μπάνιο.

Αυτή τη στιγμή στο εμπόριο είναι διαθέσιμα πολλά προϊόντα για τη λίπανση του κόλπου. Εάν όμως το ζευγάρι χρησιμοποιεί μια αντισυλληπτική μέθοδο φραγμού, καλό είναι να χρησιμοποιηθούν προϊόντα με βάση το νερό ώστε να μην αποδυναμώσουν το λατέξ των προφυλακτικών. Εναλλακτικά το ζευγάρι μπορεί να δοκιμάσει κι άλλες πρακτικές πέραν της συνουσίας μέχρι η διαδικασία της επούλωσης να ολοκληρωθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο το ζευγάρι να απευθυνθεί σε έναν ειδικό αποκατάστασης του πυελικού εδάφους, ο οποίος μπορεί καλύτερα να εκτιμήσει και να αντιμετωπίσει την επώδυνη σεξουαλική πράξη.

Η σεξουαλική πράξη μετά τον τοκετό μπορεί να έχει διαφορετική αίσθηση εξαιτίας του μειωμένου μυϊκού τόνου. Αυτή η μείωση συνήθως είναι προσωρινή , επηρεάζεται όμως και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η γενετική, το μέγεθος του μωρού, ο αριθμός των προηγούμενων τοκετών, καθώς και η χρήση των ασκήσεων Kegel, οι οποίες βοηθούν στην ανάκτηση του μυϊκού τόνου του πυελικού εδάφους.

Οι αλλαγές στις ορμόνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάφορα, ενίοτε ενοχλητικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης μπορεί να εκκριθεί γάλα από τους μαστούς, εξαιτίας της ορμονικής ανταπόκρισης στον οργασμό. Η χρήση του θήλαστρου για την εξαγωγή γάλακτος πριν από την επαφή, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο αυτού του συμπτώματος.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης η γυναίκα να απευθυνθεί στον ιατρό της προκειμένου να της συστήσει την κατάλληλη γι αυτή αντισυλληπτική προστασία. Αν μια γυναίκα επιθυμεί άμεση αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό ή αντισυλληπτικά χάπια προγεστερόνης. Ο χρόνος τοποθέτησης μιας ενδομητρικής συσκευής αντισύλληψης, όπως είναι το διάφραγμα, θα πρέπει να συζητηθεί με τον ειδικό. Αν μια γυναίκα επιθυμεί μια μέθοδο που να συνδυάζει οιστρογόνα και προγεστερόνη, θα πρέπει επίσης να ζητήσει τη γνώμη του ιατρού της.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος στον οποίο ένα ζευγάρι επιστρέφει στη σεξουαλική του δραστηριότητα μετά τη γέννηση του παιδιού, συνιστά μια απόφαση καθαρά προσωπική. Οι γυναίκες είναι σημαντικό να μιλούν τόσο με τους συντρόφους τους όσο και με τους επαγγελματίες υγείας που εμπιστεύονται σχετικά με τις ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν.

Πηγή :Medicalnewstoday