Καταλαβαίνουμε πώς προκύπτει αυτό το ερώτημα. Τι συνέβη στις παλιές καλές μέρες που κάναμε τρελό σεξ με κάποιον που μόλις γνωρίζαμε; Έχουμε μεγαλώσει. Σταματήσαμε να πίνουμε πολύ αλκοόλ. Δεν χρειαζόμαστε πλέον το σεξ για την αυτοεκτίμησή μας. Ερωτευτήκαμε και το σεξ έγινε περισσότερο θέμα οικειότητας παρά πυροτεχνημάτων.

Αυτό είναι φυσιολογικό και μάλιστα υγιές για τις γυναίκες. Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα; Συνήθιζα να απογοητεύομαι με τους άνδρες που έλεγαν ότι οι γυναίκες τους δεν ήθελαν να κάνουν σεξ. Στο απόγειο της σεξουαλικής μου ζωής, συνήθιζα να λέω: “Δείξτε μου μια γυναίκα που δεν ενδιαφέρεται για σεξ και θα σας δείξω έναν άντρα που δεν ξέρει πώς να την ικανοποιήσει”. Τώρα, ως ενήλικας, συνειδητοποιώ ότι δεν είχα ιδέα για τι πράγμα μιλούσα.

Όσο αποφασισμένοι κι αν είστε να συνεχίσετε να καίγεστε, άλλα πράγματα μπαίνουν στη μέση (π.χ. κατάθλιψη, εργασιακό άγχος, μητρότητα). Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ελπίδα.

Τι λέει ο ειδικός

Ο Lee Millheiser, επικεφαλής του προγράμματος σεξουαλικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε:

Αλλάζει το σώμα μας

Σε αντίθεση με τους άνδρες, για τους οποίους η ροή του αίματος στο πέος σχετίζεται κυρίως με θέματα απόδοσης, πολλοί φυσικοί και ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία και ευχαρίστηση στις γυναίκες. Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε, αποκτούμε εμπιστοσύνη στις ανάγκες μας, αλλά το σώμα μας αλλάζει.

Κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης, η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μειωθεί και οι οργασμοί μπορεί να είναι λιγότερο έντονοι ή να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν.

Τι να κάνετε: Ο Milheiser συνιστά ότι εσείς και ο σύντροφός σας ίσως χρειαστεί να αλλάξετε αυτό που λειτουργούσε στο παρελθόν και να βρείτε αυτό που λειτουργεί τώρα.

Από όπου και αν προέρχεται η πίεση

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα σεξουαλικά προβλήματα γίνονται πρόβλημα μόνο αν δεν είστε ικανοποιημένοι. Ξεχάστε πώς νομίζατε ότι θα έπρεπε να είναι το σεξ. Σεξ αρκετές φορές την εβδομάδα, εγκυμοσύνη, οργασμός. Όλα τα “πρέπει” μετατρέπουν το σεξ σε αγγαρεία και όχι σε απόλαυση.

“Οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν ότι ο οργασμός δεν είναι το Α και το Ω μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής εμπειρίας”, λέει ο Millheiser. ‘Αλλά αν μια γυναίκα προσπαθεί ανεπιτυχώς να φτάσει σε οργασμό και αυτό της προκαλεί άγχος, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό’.

Τι να κάνετε: Εάν ανησυχείτε για κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με το σεξ, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ή ζητήστε από τον γυναικολόγο σας να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό σε θέματα σεξ για να διαπιστωθεί εάν το πρόβλημά σας είναι σωματικό ή ψυχολογικό.

Ένας γυναικολόγος μπορεί να βοηθήσει εάν το πρόβλημα είναι σωματικό, όπως πόνος που προκαλείται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή άλλη κολπική λοίμωξη, ενδομητρίωση ή δυσκολίες με τη διέγερση ή τον οργασμό που σχετίζονται με μια χρόνια ασθένεια.

Εάν είναι ψυχολογικό, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε σεξολόγο. Οι σεξολόγοι δεν υποκαθιστούν το σεξ, οπότε μη φοβάστε.

Από την άλλη πλευρά, δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε για να απαλλαγείτε από τα σεξουαλικά “πρέπει”. Να θυμάστε ότι το σεξ είναι ένα παιχνίδι, όχι μια δουλειά. Ίσως αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να επαναφέρετε τα πυροτεχνήματα.