Μια σχέση μπορεί να περάσει από μια περίοδο «ξηρασίας» όταν ο σύντροφος σου, ενδιαφέρεται ξαφνικά λιγότερο για το σεξ από εσένα. Μπορεί να είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, που σχετίζεται με το στρες στη δουλειά ή άλλα θέματα.

Ακόμη πιο συχνά, ένα αγχωτικό πρόγραμμα γεμάτο με υποχρεώσεις και προθεσμίες, μπορεί να αφήσει τον σύντροφό σου εξουθενωμένο και αδιάφορο για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ύπνο ή ένα βράδυ μπροστά από τηλεόραση. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.

Ωστόσο, μια παρατεταμένη και ανεξήγητη αδιαφορία για το σεξ, μπορεί να είναι επιβλαβής για μια σχέση και τη γενική ευημερία δύο συντρόφων. Μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα απογοήτευσης και αμφιβολίας για τον εαυτό σου, ή να σε κάνει να σκεφτείς αν αξίζει να βρίσκεσαι σε μια σχέση χωρίς σεξ. Μια όχι εντελώς αβάσιμη ανησυχία, καθώς έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι κάνουν ολοένα και λιγότερο σεξ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χειρότερο μέρος για να συζητήσεις σεξουαλικά προβλήματα στη σχέση, είναι στην κρεβατοκάμαρα, όπου είστε και οι δύο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι. Αντίθετα, συμβουλεύουν την εύρεση μιας «ουδέτερης περιοχής», όπου μπορείτε να είστε μόνοι.

Χωρίς καμία υπόδειξη ευθυνών, μίλα για τις ανησυχίες σου μέσα στο πλαίσιο της σχέσης.

Εάν ο σύντροφός σου, δεν γνωρίζει τι προκαλεί το πρόβλημα, αλλά αναγνωρίζει την ύπαρξή του, πρότεινε μια ιατρική εξέταση. Η χαμηλή λίμπιντο, είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας αδιάγνωστης ιατρικής κατάστασης (όπως χαμηλή τεστοστερόνη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υποθυρεοειδισμός ή διαβήτης). Ή η παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (όπως αντικαταθλιπτικά και ορισμένα φάρμακα για τον προστάτη).

Εάν ο σύντροφός σου διστάζει να συζητήσει το θέμα, πρέπει να μην πάρεις τα πράγματα προσωπικά. Και οι δύο πρέπει να οικειοποιηθείτε το πρόβλημα ως ζευγάρι. Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία, μπορείς να φέρεις το θέμα στο φως και να χρησιμοποιήσεις τη διαδικασία για να ενισχύσεις, αντί να πληγώσεις, τη σχέση.

Εάν ο σύντροφός σας είναι σε θέση να εντοπίσει ένα πρόβλημα (όπως άγχος στη δουλειά ή αίσθημα κούρασης), συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση. Επικεντρωθείτε στη σταδιακή αλλαγή και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν χρειάζεται. Και μην διστάσεις να προτείνεις ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία, μπορεί να είναι εξαιρετική για τη διδασκαλία των δεξιοτήτων διαχείρισης του άγχους και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό κρουσμάτων κατάθλιψης ή άγχους.

Επιπλέον, αφιέρωσε χρόνο στην συναισθηματική οικειότητα και τη φυσική εγγύτητα, καθώς προσπαθείτε να βρείτε μια μόνιμη λύση.