Η σεξουαλική επαφή αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης συναισθημάτων, δέσμευσης, και φυσικά ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Η σεξουαλικότητα, όπως και η σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλουν στην δημιουργία ενός μοναδικού συνδυασμού σωματικής, συναισθηματικής και κοινωνικής έκφρασης, που ενισχύει τις διαπροσωπικές σχέσεις των ατόμων και τους ωθεί στο να διασκεδάσουν, να εξωτερικεύσουν τον πόθο, τις επιθυμίες, τις ανάγκες τους αλλά συνάμα να κάνουν και παιδιά.

Ωστόσο πολλές φορές εμφανίζονται σεξουαλικές δυσλειτουργίες που αγχώνουν το ζευγάρι.

Με τον όρο δυσλειτουργία, εννοούμε ότι «δεν είμαι τόσο αποδοτικός/η/ο όσο θα μπορούσα».

Που μπορεί όμως να οφείλεται η σεξουαλική δυσλειτουργία;

1. Άγχος

Η πρώτη και σημαντικότερη αιτία, τις περισσότερες φορές είναι το άγχος-στρες που μπορεί να αισθάνεται το άτομο, για οποιονδήποτε λόγο, είτε αφορά την σεξουαλική σχέση με τον παρτενέρ του είτε «προβλήματα» στη δουλειά.

2. Taboo

Οι ‘δεισιδαιμονίες’ που βρίσκονται βαθιά ριζωμένες μέσα μας, και αναγκάζουν το άτομο να φοβάται να εκφράσει την σεξουαλική του ορμή. Οι «κοινωνικοί κανόνες» που έχουν χαραχτεί βαθιά στο ‘Υπερεγώ’ και αποτρέπουν τα άτομα από την ‘ελευθερία’.

3. Χρόνος

Έχουμε μάθει να ζούμε σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς, που μας αναγκάζει να γίνουμε λειτουργικοί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, απαιτώντας ταυτόχρονα τον καλύτερό μας εαυτό. Όμως αυτός ο παράγοντας μπορεί να επηρεάσει και την ‘ανάγκη’ του ατόμου να αποδώσει όσο πιο σύντομα γίνεται.

4. Κακές διατροφικές συνήθειες

Οι διατροφολόγοι και οι παθολόγοι, υποστηρίζουν ότι με την σωστή – υγιεινή διατροφή μπορούμε να πετύχουμε την ‘καλύτερη’ λειτουργία τόσο του εγκεφάλου όσο και του σώματος. Άρα πως μπορεί μια κακή διατροφή να μην επηρεάσει την σεξουαλική λειτουργία- που εάν το καλοσκεφτούμε είναι μια πολύ έντονη, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά άσκηση;

5. Κοινωνικοί παράγοντες

Οι εξωτερικοί παράγοντες που αναγκάζουν το άτομο να «πρέπει» να ακολουθήσει ένα προκαθορισμένο μονοπάτι. Αναγκάζουν έμμεσα το υποσυνείδητο να νομίζει ότι ξέρει τι θέλει, αλλά τελικά να ζει σε μια ψευδαίσθηση, μπλοκάροντας ταυτόχρονα την πραγματική σεξουαλική ελευθερία.

6. Αλκοόλ

Αφού λοιπόν μιλήσαμε για την διατροφή θα ήταν καλό να μιλήσουμε και για το αλκοόλ. Ναι πολλές φορές οι ενήλικες πιστεύουν ότι η «μέθη» οδηγεί σε καλύτερη σεξουαλική απόδοση, λάθος. Το αλκοόλ βρίσκεται στην κατηγορία των κατατονικών – δηλαδή αυτών που οδηγούν σε μια υποτιθέμενη κατατονία – κατάπτωση/ηρεμία.

Άρα αν αναλογιστούμε την ένταση της σεξουαλικής επαφής τότε κάνοντας τον συσχετισμό, βλέπουμε ότι προφανώς οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες.

7. Σωματικές αλλαγές

Πρέπει να γίνει αποδεκτό το ενδεχόμενο, το άτομο να μην αποδίδει στον βαθμό που θα μπορούσε λόγω κάποιας σωματικής αλλαγής που επηρεάζει την γενετήσια περιοχή. Καλό θα ήταν να συμβουλευόμαστε, είτε γυναικολόγο-είτε ανδρολόγο, για τακτικές εξετάσεις όσον αφορά την σωματική μας υγεία.

8. Ψυχική υγεία

Κλείνουμε με τον μεγαλύτερο παράγοντα, αυτόν που συχνά αγνοείται, ή πιστεύεται ότι απαντάται μόνο από το στρες, όχι. Η ψυχική υγεία αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο σε όλα τα κομμάτια της ζωής του ατόμου. Πρέπει πάντα να αναλογιζόμαστε ότι εάν ο εγκέφαλος, είναι αντιμέτωπος με άλλα πιο «σοβαρά» προβλήματα μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε ‘ένστικτα επιβίωσης’, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπει να αποδίδει στον βαθμό που θα μπορούσε σεξουαλικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!