Δεδομένου ότι το σεξ είναι μια από τις βασικές φυσιολογικές ανάγκες των ανθρώπων, επηρεάζει έντονα πολλές πτυχές της ευημερίας μας. Ταυτόχρονα, διαμορφώνει την ταυτότητά μας και παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική μας ζωή.

Αλλά εκατομμύρια άνθρωποι περνούν μέρος της ζωής τους χωρίς σεξ. Αυτή η αποχή μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία, ντροπή και μείωση της αυτοεκτίμησης, επηρεάζοντας τόσο εκείνους που αποφεύγουν το σεξ όσο και τους συντρόφους τους.

Και ενώ η κοινωνία επικεντρώνεται στο σεξ, φαίνεται να γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις επιπτώσεις της αποχής. Οι μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς έχουν διαπιστώσει ότι η σεξουαλική αποχή μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ευημερία-δεν είναι περίεργο. Όσον αφορά τους λόγους αποχής, αυτοί εξαρτώνται επίσης από το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς αντιμετωπίζονται εύκολα.

Πόσο σημαντικό είναι το σεξ;

Όσοι έχουν συχνές σεξουαλικές συναντήσεις αναφέρουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση από τη ζωή. Αντίθετα, η αποχή συνδέεται με ψυχολογική δυσφορία, άγχος και προβλήματα σχέσεων. Σύμφωνα με έρευνα του Alfred Kinsey, έως και το 19% των ενηλίκων δεν κάνουν σεξ και οι γυναίκες αποφεύγουν το σεξ πιο συχνά από τους άνδρες.

Συμπερασματικά, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, τα ιατρικά προβλήματα είναι ο κύριος λόγος για την αποχή από το σεξ. Ο φόβος των μεταβολικών καταστάσεων όπως οι καρδιακές προσβολές, ο χρόνιος πόνος και ο διαβήτης φαίνεται να επηρεάζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Επιπλέον, κοινωνικοί και συναισθηματικοί παράγοντες όπως η μοναξιά και η χρήση πορνογραφίας έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στο σεξουαλικό ενδιαφέρον και, φυσικά, στην απόδοση.