Το γέλιο δεν είναι μόνο το αντίδοτο στο συσσωρευμένο στρες, αλλά ενισχύει και το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά σημαντικά στην ανάρρωση έπειτα από κάποια αρρώστια.

Σύμφωνα με το Elle, μεγάλη έρευνα που κράτησε 7 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων παρακολουθούνταν 54.000 Νορβηγοί με σοβαρές ασθένειες, έδειξε ότι αυτοί που διέθεταν χιούμορ και χαμογελούσαν παρά τις αντιξοότητες είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με τους πιο απαισιόδοξους.

Για να καταλάβουμε πόση δύναμη έχει το γέλιο αρκεί να δούμε με ποιον τρόπο επιδρά στο σώμα και την ψυχή μας. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ξεκαρδιζόμαστε:

1. Η έκκριση των ορμονών του στρες (κατά 70% η αδρεναλίνη και 39% η κορτιζόλη) μειώνεται. Παράλληλα, αυξάνονται τα επίπεδα αυτών που προάγουν την ευεξία (π.χ. κατά 27% η ενδορφίνη). Τα παραπάνω οδηγούν και σε πτώση της αρτηριακής πίεσης, προάγοντας έτσι την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

2. Ενισχύονται οι δυνατότητες παραγωγής αντισωμάτων από τα ειδικά λεμφοκύτταρα τύπου Β του οργανισμού (αυτά μας προφυλάσσουν από τις μολύνσεις), αλλά και των αντίστοιχων τύπου Τ που λειτουργούν ως «ασπίδα προστασίας» του.

3. Ασκούνται οι κοιλιακοί μύες, το διάφραγμα και άλλα σημεία του σώματος.

4. Χαλαρώνουμε αλλά και αποπροσανατολιζόμαστε -έστω και προσωρινά- από πράγματα και καταστάσεις που μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα (θυμό, ενοχές κ.ά.).

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η «γιόγκα γέλιου» είναι μεγάλη τάση τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Γιατί; Επειδή αποτελεί μια διασκεδαστική μορφή άσκησης του σώματος και του πνεύματος. Μάλιστα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, ακόμη και όταν δεν γελάμε με την καρδιά μας αλλά προσποιητά στη διάρκεια του workout, το σώμα μας δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά κι έτσι ωφελούμαστε σε κάθε περίπτωση.