Τα χρήματα, τα πεθερικά, το ποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν, το που θα περάσουν τις γιορτές είναι μερικά από τα θέματα που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι σε καυγά.

Όμως, οι μικρές και καθημερινές αυτές διαφωνίες είναι πιθανό να βλάπτουν την υγεία των συντρόφων, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young στην Γιούτα.

Μελέτη, που περιλάμβανε σχεδόν 1.700 παντρεμένους ενήλικες και διήρκησε πάνω από δύο δεκαετίες, αξιολόγησε τόσο τη σωματική υγεία των συντρόφων όσο και τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις σχετικές με τις διαφωνίες, την ευτυχία και την ποιότητα της ζωής τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο διαφωνεί ένα ζευγάρι τόσο χειρότερη είναι η υγεία του.

Η σύνδεση μεταξύ ευτυχισμένου γάμου και υγείας μπορεί να σχετίζεται με το πώς οι δύο σύντροφοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο, δήλωσαν οι ερευνητές στο περιοδικό «Γάμος και Οικογένεια».

Τα χαρούμενα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να μαγειρεύουν και να τρώνε υγιεινά και να κάνουν μαζί και άλλα πράγματα, όπως υπαίθριες δραστηριότητες και σπορ. Επίσης, αλληλοστηρίζονται με αποτελεσμένα να μειώνεται το στρες που βιώνουν, να κοιμούνται καλύτερα και να αποβάλλουν ευκολότερα κακές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που ετοιμάζεστε να βάλετε τις φωνές σκεφτείτε την υγεία σας και δείτε τη θετική πλευρά της συντροφικότητας.