Τόσο έυκολο και τόσο δύσκολο. Η συγχώρεση θέλει τον τρόπο της.

Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε και εκμυστηρευτείτε του πόσο στεναχωρημένες νιώθετε. Αφήστε το συναίσθημα να βγει και μην απολογείστε συνεχώς στον εαυτό σας.

Μην αποσύρεστε ή απομονώνεστε. Μείνετε σε επαφή με τους άλλους ακόμα κι αν είναι δύσκολο γιατί νιώθετε προδομένη. Το να μοιράζεστε τις δύσκολες στιγμές βοηθάει στο να ξεπεράσετε μια δύσκολη κατάσταση.

Σκεφτείτε αυτό που κάνει τη συγχώρεση πιο δύσκολη. Τι είναι αυτό που σας κρατά μακριά από την απόφαση να συγχωρέσετε κάποιον; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος; Θα βοηθούσε, ανάλογα με το πόσο σημαντικό είναι το πρόσωπο που σας πλήγωσε, να σκεφτείτε βαθιά την αξία που θα είχε η συγχώρεση. Δείτε το σαν ένα δώρο στον εαυτό σας και μην μπαίνετε στη θέση του θύματος.

Μόλις το αποφασίσετε σκεφτείτε συνολικά την εικόνα. Το άτομο αυτό σας έχει πληγώσει ξανά; Το κάνει συστηματικά και με τον ίδιο τρόπο; Τώρα πρέπει να κάνετε την προσωπική σας αξιολόγηση και βάλετε και κάπου τα δικά σας όρια.

Σκεφτείτε το μέλλον και πόσο η αυτή απόφαση θα επηρεάσει τη ζωή σας.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ο θυμός και η επιθετικότητα αυτού που σας πλήγωσε να επιστρέψει. Όλα έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα του καθένα. Απλά κρατήσετε το στο μυαλό σας. Μην ξεχνάτε τα πάντα!

Ναι, μάθετε να συγχωρείτε αλλά μάθετε και να προστατεύετε τον εαυτό σας.