Ποιος έρωτας με την πρώτη ματιά, ποια ετερώνυμα που έλκονται, ποιος έρως χρόνια δεν κοιτά και τα συναφή… Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ βάζει εμάς τις ρομαντικές στη θέση μας και τα ρίχνει όλα στις ορμόνες!

Η ορμόνη του έρωτα: Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι η ορμόνη «οξυτοκίνη», που είναι γνωστό ότι ενδυναμώνει το δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το νεογέννητο παιδί της, είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε πεταλούδες στο στομάχι για έναν τελείως άγνωστο άντρα! Στην ουσία, η οξυτοκίνη βοηθά στη θεμελίωση μόνιμων δεσμών μεταξύ ερωτευμένων, μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό που παρατηρείται σε μια νέα ερωτική σχέση. Παλαιότερες έρευνες μάλιστα είχαν δείξει πως τα επίπεδα τηςσυγκεκριμένης ορμόνης στο πλάσμα του αίματος, αλλά και σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, μπορεί να είναι ενδεικτικά της έντασης των συναισθημάτων που τρέφει ο ένας για τον άλλον. Οι υψηλές τιμές της ορμόνης σχετίστηκαν με μεγαλύτερη συναισθηματική ανταπόκριση ανάμεσα στα ζευγάρια, ενώ έδειξαν ποιοι εραστές είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί για περισσότερο διάστημα, ανάλογα με τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο αίμα τους.

Love Potion Προφανώς και η φαρμακευτική βιομηχανία δεν θα έμενε άπραγη μετά από τέτοια ανακάλυψη και ήδη έχει δημιουργηθεί το «μαγικό φίλτρο», δηλαδή συμπληρώματα οξυτοκίνης. Οι επιστήμονες πάντως, θωρούν πως τεράστιες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας στον οργανισμό ενδέχεται να προκαλέσουν υπερβολικό άγχος, αγωνία και ανησυχία.