Πολλές φορές ακόμη και οι πιο εκκεντρικές επιστημονικές ιδέες αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, το “κλειδί” στην αντιμετώπιση του γνωστού σε όλους τζετ λαγκ, βρίσκεται στους νευρώνες του βιολογικού μας ρολογιού.

Όπως εξηγούν, κάθε νευρώνας του κεντρικού ρολογιού του οργανισμού μας έχει τη δική του ώρα, ωστόσο όλοι συγχρονίζονται μεταξύ τους, στέλνοντας και λαμβάνοντας σήματα, μέσω μίας ορμόνης, που ονομάζεται αγγειοδραστικό εντερικό πολυπεπτίδιο (VIP).

Μελετώντας τις επιδράσεις της συγκεκριμένης ορμόνης στο οργανισμό, ανακάλυψαν ότι μεγάλες ποσότητες της VIP, προκαλούσαν αδυναμία συγχρονισμού ανάμεσα στους νευρώνες.

«Αν οι κυτταρικοί ρυθμοί είναι αποσυγχρονισμένοι, τότε το σύστημα ίσως είναι πιο ευαίσθητο σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, συγκριτικά με το αν οι κυτταρικοί ρυθμοί ήταν απολύτως συγχρονισμένοι», εξηγούν οι επιστήμονες.

Προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη ορμόνη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του τζετ λαγκ, πειραματίστηκαν με ποντίκια.

Συγκεκριμένα έκαναν στα τρωκτικά ενέσεις VIP στον εγκέφαλο, πριν επιταχύνουν τον κύκλο φωτός – σκότους στα κλουβιά κατά 8 ώρες, προκαλώντας τεχνητό τζετ λαγκ.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι τα ποντίκια αυτά προσαρμόστηκαν, κατά μέσο όρο, στις 4,5 μέρες, σε αντίθεση με τα ποντίκια στα οποία δεν χορηγήθηκε η ορμόνη, που επανήλθαν στους φυσιολογικούς ρυθμούς μετά από 8 περίπου ημέρες.

Οι επιστήμονες αναζητούν τώρα μεθόδους να αυξάνουν τα επίπεδα της VIP στον εγκέφαλο.