Το τάνγκο, ο πιο ερωτικός χορός του κόσμου, αποδεικνύεται τώρα και ένα θεραπευτικό μέσο για τη σωτηρία μιας κλονισμένης σχέσης. Πολλοί είναι αυτοί που το  έχουν αποκαλέσει «κάθετο σεξ».  Και ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου, οι τανγκοθεραπευτές έχουν αρχίσει τις χρυσές δουλειές.   

Η σχέση του τάνγκο με το σεξ είναι πολύ παλιά: το τάνγκο έλκει την καταγωγή του από τους οίκους ανοχής της Αργεντινής. Διάφορες έρευνες και μελέτες εντόπισαν στον φημισμένο χορό ακόμη μία ιδιότητα: το τάνγκο είναι ένας καλός τρόπος για να επουλώσει ένα ζευγάρι τις πληγές μιας σχέσης που δοκιμάζεται.

Μελέτες που έγιναν αποκάλυψαν πως αυτός ο χορός ενισχύει τον συναισθηματισμό και τις σεξουαλικές ορμόνες ανδρών και γυναικών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι κινήσεις του τάνγκο χαλαρώνουν και εκτοξεύουν την τεστοστερόνη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι χορευτές που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι αισθάνονταν πιο ήρεμοι, περισσότερο σεξουαλικοί και πιο συνδεδεμένοι συναισθηματικά με τον- την παρτενέρ τους. Τα ευρήματα αυτά ενέπνευσαν στη δημιουργία μιας Διεθνούς Εταιρείας Τανγκοθεραπείας. Ο Βρετανός εκπρόσωπός της Μάρτιν Σολετάνο εργάζεται με ζευγάρια, των οποίων οι σχέσεις έχουν πρόβλημα.

«Τα περισσότερα προβλήματα που έχει ένα ζευγάρι στη σχέση του μπορείς να τα δεις στον τρόπο που χορεύει τάνγκο», δηλώνει. «Για παράδειγμα, ο άνδρας πρέπει να καθοδηγεί καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να δει πού πηγαίνει το ζευγάρι όταν κινείται προς τα εμπρός. Η γυναίκα κινείται προς τα πίσω. Δεν μπορεί να δει, επομένως πρέπει να εμπιστευτεί τον άνδρα». «Κανένας άνδρας δεν μπορεί να αναγκάσει μια γυναίκα να κάνει βήματα που δεν θέλει ή να κινηθεί σε μια ορισμένη κατεύθυνση. Πρέπει να την πείσει, να την κάνει ευτυχισμένη», συνεχίζει. «Εάν μπορέσει να εμπιστευθεί, θα ακολουθήσει. Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, τότε το πράγμα γίνεται πολύπλοκο».

Πώς λειτουργεί η τανγκοθεραπεία

Η τανγκοθεραπεία αρχίζει με ασκήσεις ώστε το ζευγάρι να συνδεθεί καλύτερα Οι «ασθενείς» ανακτούν σιγά σιγά την αυτοπεποίθησή τους και τις χορευτικές τους ικανότητες.  Το σημαντικό; Για να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία, ο/η παρτενέρ πρέπει να θέλει να βοηθηθεί.