Δεν μιλάμε για τον πρώτο καιρό, τότε που είσαι τρελά ερωτευμένος: όταν δεν μπορείς να ξεκολλήσεις  από τον άλλο και το μόνο που σε νοιάζει είναι να περνάς όσο γίνεται περισσότερο καιρό μαζί του. Εκείνη την περίοδο δεν σε απασχολεί καθόλου ο χώρος. Μιλάμε για λίγο αργότερα, όταν η φωτιά του πρώτου πάθους έχει αρχίσει να καταλαγιάζει, δίνοντας τη θέση της σε αυτό που λέμε “θράκα” της αγάπης.

Τότε, το πιο πιθανό είναι να νιώσεις την ανάγκη να έχεις περισσότερο χώρο για τον εαυτό σου. Δεν είναι ότι δεν αγαπάς τον άλλο ή ότι δεν τον θες στη ζωή σου. Ο χώρος όμως είναι απαραίτητος για να διατηρήσεις την ταυτότητά σου. Όσο αγαπημένοι κι αν είναι δυο άνθρωποι, δεν παύουν να είναι δυο ξεχωριστά άτομα που έχουν σίγουρα και τις διαφορές τους.

Για όσο καιρό είσαι τρελά ερωτευμένος, αυτές τις διαφορές τις παραβλέπεις, απλώς σε αφήνουν αδιάφορο και είσαι πρόθυμος να κάνεις πίσω στις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες, προκειμένου να είσαι κοντά στον άλλο. Όταν όμως σιγά-σιγά αρχίζεις να “επιστρέφεις” στον εαυτό σου, μπορεί να αρχίσεις να αναρωτιέσαι ξαφνικά πού πήγαν οι φίλοι σου, τα χόμπι σου, τα ενδιαφέροντά σου.

Αν σε αυτή τη φάση δεν δώσεις τον απαραίτητο χώρο σε εσένα και στον άλλο, το πιο πιθανό είναι να αρχίσεις να ζορίζεσαι, να πιέζεσαι κάθε φορά που κάνεις πίσω για χάρη του συντρόφου σου, να συσσωρεύεις θυμό και να νιώθεις ότι αδικείσαι, χώρια ότι δεν θα περνάς καλά και δεν θα ευχαριστιέσαι τις στιγμές που μοιράζεσαι μαζί του.

Τι σημαίνει χώρος; Να επιτρέπεις στον άλλο (και στον εαυτό σου) να έχει ιδιωτικές στιγμές είτε αυτό σημαίνει να βγει μια βόλτα με τους φίλους του (χωρίς εσένα) είτε να κλειστεί σε ένα δωμάτιο για να ακούσει απλώς τη μουσική που του αρέσει, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς και χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί σε κανένα.

Το πόσο χώρο χρειάζεται ο καθένας για να είναι ευχαριστημένος, έχει να κάνει ξεκάθαρα με τις προσωπικές του ανάγκες αλλά και τα όρια που έχει βάλει το ζευγάρι στη σχέση του.  Αν οι ανάγκες των δυο συντρόφων ταιριάζουν, τότε μιλάμε για μια ευτυχή συγκυρία. Δυστυχώς όμως δεν ταιριάζουν πάντα και τότε αρχίζουν συνήθως τα προβλήματα.

Ο χώρος θα κάνει τελικά τη σχέση σου πιο ισχυρή, αφού τα μικρά διαστήματα αποχωρισμού τροφοδοτούν τη σχέση, όπως ακριβώς το οξυγόνο αναζωπυρώνει τη φλόγα και την κάνει πιο δυνατή. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι και συγκεκριμένα όρια (που έχουν συμφωνήσει και οι δυο) μέσα στα οποία θα μπορούν να κινηθούν.