Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ένας τρόπος να θεραπευτούμε από τις φοβίες μας είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με το αντικείμενο ή την κατάσταση που μας τρομάζει. Αν για παράδειγμα δυσκολευόμαστε να μπούμε στο ασανσέρ, οι ειδικοί μας προτρέπουν να το κάνουμε μαζί με κάποιον άλλο αρχικά και έπειτα μόνοι σιγά σιγά.
Μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν φαίνεται πως έχουν βρει πλέον έναν ευκολότερο και σίγουρα πιο ανώδυνο τρόπο για να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως υπάρχει η δυνατότητα να διώξουμε μακριά όλα όσα μας προκαλούν τέτοιου είδους συναισθήματα στη διάρκεια του ύπνου μας.
Πώς έφτασαν στο παραπάνω συμπέρασμα; Σύμφωνα με το Elle, για τις ανάγκες του πειράματός τους οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να παρατηρήσουν δύο διαφορετικές φωτογραφίες. Την ώρα που τις κοιτούσαν τους υπέβαλαν σε ελεγχόμενο ηλεκτροσόκ. Ταυτόχρονα στο χώρο απελευθερώνονταν έντονες μυρωδιές (διαφορετικές για κάθε εικόνα). Έπειτα οι ειδικοί προχώρησαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία για καθέναν από τους συμμετέχοντες, ενώ μέτρησαν και το βαθμό της εφίδρωσής τους, ώστε να εκτιμήσουν την ένταση του φόβου τους.
Στη συνέχεια όλοι οδηγήθηκαν στο Εργαστήρι Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Αφού κοιμήθηκαν βαριά (ύπνος βραδέων κυμάτων), άρχισαν να εκτίθενται στο άρωμα που είχαν μυρίσει την ώρα που κοίταζαν την πρώτη εικόνα (στο προηγούμενο στάδιο του πειράματος).
Το επόμενο πρωί οι συμμετέχοντες είδαν ξανά τις ίδιες φωτογραφίες χωρίς όμως να εκτεθούν σε κάποια από τις μυρωδιές και δίχως να υποστούν ελεγχόμενο ηλεκτροσόκ. Οι ειδικοί έκαναν πάλι μετρήσεις σχετικά με την εφίδρωση καθώς και μαγνητική τομογραφία. Αυτή τη φορά παρατήρησαν πως οι εθελοντές ένιωσαν πολύ λιγότερο φόβο για τη φωτογραφία που συνδεόταν με αυτό που μύρισαν στη διάρκεια του ύπνου τους. Επιπλέον διαπίστωσαν ότι υπήρχαν διαφορές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μικρότερη δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη (ιππόκαμπος) και τα συναισθήματα (αμυγδαλή).
Η κλινική ψυχολόγος δρ Τζένιφερ Ουάιλντ εξηγεί: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζήσει τραυματικά γεγονότα, όπως πυρκαγιές, σεισμούς κ.ά. Αυτοί εκδηλώνουν συχνά μια φοβική συμπεριφορά όταν κάτι ενεργοποιήσει τη δυσάρεστη ανάμνησή τους, π.χ. μια μυρωδιά (βενζίνη ή καμένο ξύλο). Η έκθεση στο παραπάνω ερέθισμα στη διάρκεια του ύπνου ενδέχεται να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις φοβίες τους».
Το εύρημα της παραπάνω επιστημονικής μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Δίνει τη δυνατότητα στους ψυχολόγους να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση όχι μόνο απλών περιστατικών αλλά και πιο δύσκολων περιπτώσεων, όπως το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες.