Ψυχολόγοι δίνουν τη δική τους απάντηση στο ερώτημα του πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα, αλλά και πώς αυτά μας επηρεάζουν ψυχολογικά. Ο Δρ Άντριου Έλιοτ και οι συνεργάτες του εξέτασαν το πώς οι άνθρωποι που ζουν στη Βόρεια Αμερική ανταποκρίνονται στο κόκκινο χρώμα.

Η εργασία τους επικεντρώθηκε επιστημονικά στη δημοτικότητα που είχε το κόκκινο χρώμα στα ρούχα των γυναικών κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Οι γυναίκες που φορούσαν κόκκινο ήταν πιο επιθυμητές σεξουαλικά από τους άνδρες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες, παραδόξως. Οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από τους άνδρες που φορούν κόκκινο ή στέκονται μπροστά από κόκκινο φόντο, καθώς αυτό δείχνει να αυξάνει την εντύπωση πως έχουν καλύτερο κοινωνικό στάτους.

Μία άλλη επιστημονική ομάδα, απ’ την άλλη, μελέτησε την επίδραση του πράσινου χρώματος στην ανθρώπινη ψυχολογία. Ο επιστημονικός υπεύθυνος Λίχτενφελντ και η ομάδα τους υποστηρίζουν ότι το πράσινο χρώμα συνδέεται με την αυξημένη δημιουργικότητα και αποδοτικότητα.

Επιστρέφοντας και πάλι στην επίδραση του κόκκινου, η ομάδα του Έλιοτ εξέτασε το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στη θέα ενός κόκκινου στυλό. Όσοι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στα τεστ χρησιμοποιώντας κόκκινου χρώματος στυλό δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Η ερμηνεία που δόθηκε ήταν ότι το γεγονός ότι όλοι έχουμε στο μυαλό μας το κόκκινο ως το χρώμα διόρθωσης των λαθών μας στα σχολικά γραπτά μείωσε ουσιαστικά την απόδοση των συμμετεχόντων, αφού οι άνθρωποι που γράφουν με κόκκινο χρώμα γενικότερα κάνουν περισσότερα λάθη από αυτούς που γράφουν με μαύρο.