Οι γυναίκες που ζουν με το σύντροφό τους τείνουν να παίρνουν περισσότερα κιλά σε σύγκριση με όσες δεν βρίσκονται σε μόνιμη σχέση: βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται κατά 9 κιλά μέσα σε 10 χρόνια!

Η έρευνα της καθηγήτριας Ανέτ Ντόμπσον, του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, καταδεικνύει ότι σε περίοδο δέκα ετών, μια γυναίκα βάρους 63 κιλών θα πάρει κατά μέσο όρο εννιά κιλά, αν είναι παντρεμένη με παιδιά.

Αν έχει κάποιο σύντροφο, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποκτήσει παιδιά, παίρνει έξι με επτά κιλά, ενώ εάν δεν έχει ούτε σύντροφο ούτε παιδιά προσλαμβάνει περίπου πέντε κιλά.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν πως οι γυναίκες με μωρό, αλλά χωρίς σύντροφο, δεν ήταν αρκετές ώστε να προκύψουν αξιόπιστα στατιστικά συμπεράσματα.

Η μελέτη διήρκεσε 10 χρόνια και στο «μικροσκόπιο» της μπήκαν 6.000 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 23 ετών.

Οι ειδικοί καταλήγουν πως «ένοχος» στην αύξηση του βάρους μιας γυναίκας, που έχει σύντροφο αλλά δεν έχει παιδί, είναι οι μεταβολές στη συμπεριφορά της, λόγω της σχέσης της ή του γάμου της.

Από την άλλη, οι γυναίκες με παιδιά παίρνουν κιλά στην πρώτη τους γέννα, που δύσκολα χάνουν, γεγονός που δε συμβαίνει στις γεννήσεις των επόμενων παιδιών.

Το γεγονός που ευθύνεται στην αύξηση του βάρους σε γυναίκες με σύντροφο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι αυτές παρουσιάζουν πιο έντονη κοινωνική ζωή, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα, πηγαίνουν συχνότερα σε εστιατόρια και ειδικά το βράδυ.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα και οι άνδρες που έχουν παιδιά τείνουν να έχουν αυξημένο βάρος, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η κοινωνική συμπεριφορά παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αύξηση βάρους. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Preventive Medicine».