Δεν υπάρχει γονιός που να μην αναρωτιέται εάν είναι αρκετά καλός και πως θα μπορούσε να γίνει καλύτερος για τα παιδιά του. Γι’αυτό τον λόγο ανθίζει παγκόσμια το εμπόριο των παιδικών προϊόντων, εντύπων, websites, εκπομπών που αφορούν στην ανάπτυξη, διασκέδαση, φροντίδα και εκπαίδευση του παιδιού.

Υπάρχει όμως ο τέλειος γονιός; Εν συντομία, η απάντηση είναι «όχι».

Είναι προτιμότερο να μην ζείτε με αυταπάτες που αφορούν στην ιδέα του τέλειου γονιού. Καλύτερα να το αποδεχτείτε παρά να βασανίζεστε για χρόνια. Το να δεχτείτε ότι δεν είστε τέλειοι δεν σημαίνει ότι θα γίνετε λιγότερο καλοί. Είναι αρκετό να αποδεχτείτε ότι προσπαθείτε το καλύτερο δυνατό για το παιδί σας σε κάθε δεδομένη στιγμή. Άλλωστε, για να ανακαλύψεις ότι η τάδε ή δείνα επιλογή που έκανες και αποδείχτηκε ελλιπής ή λανθασμένη προϋποθέτει ότι κρίνεις την κατάσταση εκ των υστέρων που ίσως έχεις περισσότερα δεδομένα ή περισσότερη εμπειρία. Όμως τη συγκεκριμένη στιγμή που αποφάσισες ότι κάτι πρέπει να κάνεις ή να μην κάνεις, έκρινες ότι ήταν το καλύτερο και το ορθότερο για το παιδί σου, σωστά;

Αν αφήσουμε τις ενοχές και τις τύψεις στην άκρη, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε λίγο περισσότερη ενέργεια για να επικεντρωθούμε στο παιδί μας και στη σχέση μας μαζί του, άρα και να βελτιώσουμε αυτή τη σχέση. Οι τύψεις απλά μας κρατούν κλειδωμένους και ακινητοποιημένους σε σκέψεις μη δημιουργικές. Μπορείς να κατηγορείς όσο θες τον εαυτό σου αν όμως δεν μπεις στη διαδικασία να διορθώσεις κάτι που κρίνεις ότι έγινε εσφαλμένα τότε το αυτομαστίγωμα δεν έχει κανένα νόημα.

Σημαντικό είναι να απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα ως γονείς που θα κάνουν καλό στον εαυτό σας και στην οικογένειά σας.

Τι θα ήθελες να θυμάται το παιδί σου από εσένα 20 χρόνια αργότερα;

Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εκπληρώσετε κάθε όνειρο και επιθυμία που έχετε για το παιδί σας. Οπότε καλύτερα να κάνετε μια λίστα από αξίες και ποιότητες που θα θέλατε να θυμάται το παιδί σας για εσάς 20 χρόνια αργότερα. Τι θέλετε να λέει για τον πατέρα του ή τη μητέρα του; «Ο μπαμπάς μου / η μαμά μου έδωσαν / ήταν…» και συμπληρώνετε εσείς τη φράση. Μπορείτε να επιλέξετε αξίες όπως: ποιότητα χρόνου, αγάπη, τρυφερότητα, ζεστασιά, διασκέδαση, δημιουργικότητα, περιπέτεια κλπ. ή οτιδήποτε άλλο έχει για εσάς σημασία στον ρόλο σας ως πατέρας ή μητέρα.

Έχετε βρει το «τάλαντο» του δικού σας μοναδικού παιδιού;

Το «τάλαντο» ή το ταλέντο είναι κάτι με το οποίο κάθε άνθρωπος γεννιέται. Είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο, γι’αυτό και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός! Επικεντρωθείτε στα ταλέντα που έχει το παιδί σας και βοηθήστε το να αναπτύξει ακριβώς αυτό και όχι ότι η δική σας φιλοδοξία υποδεικνύει. Μην προσπαθείτε να το καθοδηγήσετε αλλά συμπλεύσετε με τη ροή των δικών του ικανοτήτων και βοηθήστε το να τις αναπτύξει. Σημαντικότερο όλων όμως για κάθε παιδί είναι να αισθάνεται διαρκώς αγάπη και αποδοχή ακριβώς για αυτό που είναι (και όχι για ότι θα θέλατε εσείς να είναι). Του λέτε συχνά ότι το αγαπάτε; Το δείχνετε με κάθε τρόπο; Αυτό από μόνο του θα κάνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός καλού γονιού και ενός εκπληκτικού γονιού!

Τι κάνεις καλά –χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια- σαν μπαμπάς ή σαν μαμά;

Ξέρετε να ακούτε; Είστε υπομονετικοί με το παιδί σας; Του προσφέρετε όσα πραγματικά χρειάζεται; Θυμηθείτε όλα όσα κάνετε καλά -και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια- για το παιδί σας και επικεντρωθείτε σε όλα αυτά τα υπέροχα που του προσφέρετε. Θα νιώσετε αμέσως καλύτερα!

Πως τα πας με τις υπόλοιπες σχέσεις σου;

Όσο σημαντικό είναι να είσαι καλός γονιός άλλο τόσο σημαντικό είναι να διατηρείς σε καλό επίπεδο και τις σχέσεις σου με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Όσο περισσότερη αγάπη και τρυφερότητα, επικοινωνία και σύνδεση αντιλαμβάνεται το παιδί ότι έχουν οι γονείς του, τόσο περισσότερο το βοηθάτε να αισθανθεί ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και να μάθει μέσα από τη δική σας σχέση τι σημαίνει αγάπη, μοίρασμα, τρυφερότητα, επικοινωνία, συντροφικότητα. Η καλή σχέση με τον σύντροφό σας, αλλά και με την υπόλοιπη οικογένεια θα του διδάξει πολύ σημαντικές αξίες καθώς και την γνώση που χρειάζεται για να χτίσει και εκείνο αργότερα υγιείς σχέσεις.

Με δυο λόγια..

Ίσως να μην καταφέρετε ποτέ να κάνετε τα πάντα για τα παιδιά σας. Το σημαντικότερο όμως είναι να κάνετε όλα όσα έχουν αξία για εκείνα και να γνωρίζετε τι είναι εκείνο που χρειάζονται περισσότερο από εσάς. Τα παιδιά σας δεν σας ανήκουν. Τα φέρατε στον κόσμο για να γίνουν ακριβώς αυτό για το οποίο ήρθαν. Βρείτε λοιπόν τι είναι αυτό το μοναδικό τους χάρισμα και γίνετε η αγκαλιά και η στοργή που χρειάζονται για να λάμψουν με το δικό τους φως.

Τότε, είναι βέβαιο ότι θα νιώσετε ισορροπία στη μόνιμη και βασανιστική αναζήτηση του πώς να γίνετε καλύτερος γονιός.

 

Μάρεα ΛαουτάρηΔεληγιάννη

Life & Relationship Coach

marealaoutari@gmail.com