Ο σύντροφός σας είναι υπέροχος. Με την πάροδο των ετών, όμως, είναι πιθανό να έχει αποκτήσει συνήθειες που σας ενοχλούν και που μπορούν, χωρίς να το κάνει συνειδητά, να «ρουτινιάσουν» την σχέση και να σας δημιουργήσουν ελλείψεις και ανασφάλειες.

Είναι φυσιολογικό οι άνδρες να επαναπαύονται όταν είναι σε σχέση, λένε οι ειδικοί. Όμως η «χαλαρότητα» αυτή μπορεί να γίνει επικίνδυνη, να καθιερωθεί και να εξαφανίσει κάθε ψήγμα ερωτισμού. Προσπαθήστε να «δείτε» την ζωή σας σε δέκα χρόνια από σήμερα: Αν περιλαμβάνει αλλεπάλληλα σαββατόβραδα να βλέπετε τηλεόραση στον καναπέ και τσακωμούς για το τι ώρα έπρεπε να πάρει τα παιδιά από το φροντιστήριο ίσως έχει έρθει η ώρα να τον ξαναβάλετε στο «παιχνίδι». Ίσως, πάλι, να πρέπει να αλλάξετε και εσείς κάποιες δικές σας «κακές» συνήθειες. Όσο πιο νωρίς το κάνετε τόσο περισσότερες ελπίδες έχετε! Πώς;

-Ζητήστε του ξεκάθαρα αυτό που θέλετε

Το να πείτε σε έναν άνδρα ότι θέλετε να σας βοηθά περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού είναι σα να μπαίνετε σε ένα μαγαζί με ρούχα και να λέτε στην πωλήτρια ότι ψάχνετε για… ρούχα! Θα το κάνατε ποτέ; Προσπαθήστε, λοιπόν, να είστε σαφής αναφορικά με αυτό που χρειάζεστε από αυτόν: Θέλετε, για παράδειγμα, να πάει τα παιδιά στο πάρκο το πρωί του Σαββάτου για να συμμαζέψετε με την ησυχία σας το σπίτι; Θέλετε να πάτε οι δυο σας μια βόλτα; Ζητήστε το απλά και ξεκάθαρα.

-Περιορίστε την κριτική

Αφού ζητήσετε αυτό που θέλετε ή ακόμα κι αν δεν το ζητήσετε και προσφερθεί μόνος του να βοηθήσει κάπως, προσπαθήστε να περιορίσετε την κριτική που ασυνείδητα σας «βγαίνει» να κάνετε, σχετικά με το αν έγιναν όλα όπως θα θέλατε. Οι άνδρες, όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, είναι πιο ευαίσθητοι στην κριτική από τις γυναίκες. Με το να τον «μαλώσετε», λοιπόν, επειδή δεν έστρωσε το κρεβάτι τέλεια, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τον απογοητεύσετε και να μην προσφερθεί ποτέ ξανά να το στρώσει.

-Τι είναι αυτό που πραγματικά σας ενοχλεί;

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό που πραγματικά έχει αρχίσει να σας ενοχλεί με τον σύντροφό σας δεν είναι το γεγονός ότι τρώει το τοστ χωρίς πιάτο ή ότι μόνο εσείς απλώνετε ρούχα ή σιδερώνετε. Οι ψυχολόγοι λένε ότι μερικές φορές η σκέψη ότι εσείς κάνετε π.χ. όλες τις δουλειές του σπιτιού σας δημιουργεί, έστω και υποσυνείδητα, την πεποίθηση ότι εσείς επωμίζεστε και όλο το βάρος της σχέσης σας. Και αυτό μπορεί να σας οδηγεί στο να νιώθετε μοναξιά, λύπη ή ανησυχία ότι με τον σύντροφό σας δεν είστε πιο στο ίδιο «μήκος κύματος». Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του μιλήσετε για το πώς νιώθετε, αλλά και για το πώς εκείνος μπορεί να νιώθει και να του δώσετε να καταλάβει τι είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εσάς. Ακόμα κι αν αυτό είναι -απλά- ότι σας έχει λείψει να ακούσετε ένα γλυκόλογο ή ένα κομπλιμέντο.

-Επιλέξτε τις μάχες σας

Σας εκνευρίζει που κάνει «κρακ» στα δάχτυλά του, που πίνει νερό από το μπουκάλι, που βλέπετε κάτι στην τηλεόραση και όταν έρχεται το αλλάζει για να δει μπάλα… Και όταν του τα λέτε, το σύνηθες είναι να κάνει τα ίδια και χειρότερα -σαν 5χρονο- και τελικά να σας εκνευρίζει ακόμα περισσότερο. Σκεφτείτε, όμως, και όλα αυτά που κάνετε εσείς και μπορεί να τον εκνευρίζουν. Σας κατηγορεί για όλα ή μόνο για εκείνα που πραγματικά δε μπορεί να ανεχτεί; Πάρτε απόφαση ότι κάποιες συνήθειες, όπως το «κρακ» στα δάχτυλα, δεν αλλάζουν και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να φυλάξετε την ενέργειά σας για να γκρινιάξετε για αυτά που πραγματικά υπάρχει ελπίδα να βελτιωθούν.

-Περισσότερος χρόνος μαζί

Η βασική πηγή του προβλήματος, αν νιώθετε πως οι «κακές» συνήθειες του άνδρα σας όλο και χειροτερεύουν, είναι απλά ότι έχει μειωθεί ο χρόνος που περνάτε μαζί. Και δεν αναφερόμαστε σε δείπνα με κεριά και μακροσκελείς συζητήσεις. Πότε ήταν η τελευταία φορά που μαγειρέψατε μαζί ή που βγήκατε να περπατήσετε μαζί; Που κάνατε μία διαδρομή 300 χλμ. μιλώντας ασταμάτητα και ούτε που καταλάβατε πώς πέρασε η ώρα; Αυτός είναι ο πραγματικά ποιοτικός χρόνος για μία ώριμη, μακροχρόνια σχέση.

Αν περιμένετε να έρθει η στιγμή που θα σας προτείνει ρομαντικό δείπνο για να έρθετε πιο κοντά και να περάσετε ουσιαστικό χρόνο μαζί, το πιθανότερο είναι ότι οι προσδοκίες σας δεν θα ανταμειφθούν, ενώ και εκείνος θα το αντιμετωπίσει σαν υποχρέωση, όχι σαν κάτι που θα επέλεγε να κάνει από μόνος του. Για την ακρίβεια, ποιοτικός χρόνος για τους άνδρες είναι ακριβώς το να βλέπουν τηλεόραση με την σύντροφό τους και ξεχωριστή είναι η στιγμή που εκείνη θα γύρει πάνω τους και θα της χαϊδέψουν το κεφάλι. Ίσως αν αρχίσετε να δίνετε και εσείς περισσότερη σημασία σε αυτές τις μικρές, καθημερινές στιγμές, να μην αποζητάτε αυτή τη μία και μοναδική που θα κάνει τη διαφορά. Και ίσως έτσι οι «κακές» του συνήθειες να σας φάνουν λιγότερο σημαντικές.