Μήπως ξενυχτήσατε το χθεσινό βράδυ και το μετανιώνετε σήμερα στη δουλειά; Το ωράριο δεν κυλά γρήγορα, τα μάτια κλείνουν λόγω της έλλειψης ύπνου και οι υποχρεώσεις στο γραφείο τρέχουν.

«Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια» σχεδόν πάντα μοιάζουν σαν μια κακή επιλογή, όταν χτυπά το ξυπνητήρι στις 7:00 το πρωί. Οι παρακάτω τρόποι θα οδηγήσουν στην εγρήγορση του μυαλού και την ενέργεια του σώματός σας, ώστε να αντέξετε τη δουλειά ακόμα και χωρίς ύπνο!

Γεμίστε με ενέργεια μέσα από τη διατροφή

Εάν έχετε κοιμηθεί ελάχιστες ώρες, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν θα βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση! Γι’ αυτό πρέπει να  καταναλώσετε τρόφιμα, όπως μπρόκολο και μούρα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, προτιμήστε να τρώτε μικρά γεύματα, ώστε να ισορροπείται το σάκχαρο στο αίμα σας και να αυξάνεται η ενέργειά σας. Τέλος, αποφύγετε το junk food, τα λιπαρά, τη σοκολάτα και ό,τι δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά.

Γελάστε με ένα βίντεο στο youtube

Όταν η μέρα σας ξεκινάει βαρετά και η νύστα δεν έχει όρια το γέλιο μπορεί να σας ξυπνήσει! Μπείτε στο youtube, βάλτε τα ακουστικά και περιηγηθείτε για λίγο ανάμεσα στα αστεία βίντεο με ζώα ή σε ατυχήματα και φάρσες. Το γέλιο, ακόμα και των πέντε δευτερολέπτων, ενεργοποιεί το μυαλό και αυξάνει άμεσα τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

Χαρείτε τον ήλιο στο διάλειμμα

Δεκαπέντε λεπτά στον ήλιο μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας, η οποία με τη σειρά της καταπολεμά την κόπωση. Είτε βιώνετε την κόπωση και την κατάθλιψη, είτε τον πόνο και το άγχος στο γραφείο χαρείτε τον ήλιο στο διάλειμμα και δεν θα χάσετε! Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη του βραδινού ύπνου.

Αποφύγετε την καφεΐνη με κάθε τρόπο

Όταν τα μάτια κλείνουν στο γραφείο, ο καφές μοιάζει σαν το μαγικό φίλτρο! Όμως, οι δυο καφέδες θα σας προσφέρουν ενέργεια στην αρχή αλλά στη συνέχεια, θα σας κάνουν να νιώθετε περισσότερο υποτονικά. Αυτή είναι η παγίδα του καφέ, η οποία συνοδεύεται επίσης από άλλες παρενέργειες, όπως είναι ο πονοκέφαλος, η αφυδάτωση και η ευερεθιστότητα. Αντ’ αυτού, εάν αναζητάτε ενέργεια καταναλώστε αμύγδαλα, πορτοκάλια, σολομό, σπανάκι ή βατόμουρα.

Αντισταθείτε στους τσακωμούς ή τα νεύρα

Χωρίς ύπνο, δεν μπορείτε ούτε να συζητήσετε παραγωγικά, ούτε να συγκρουστείτε με το αφεντικό σας όπως θα θέλατε! Εάν έχετε meeting την επόμενη ώρα, προσπαθήστε να περάσετε απαρατήρητοι, αφού σύμφωνα με έρευνες, όταν κάποιος μείνει ξύπνιος για 18 ώρες, συμπεριφέρεται παρόμοια με αυτόν που διαθέτει 0,8g/l αλκοόλ στο αίμα του. Οπότε, για να μη γίνετε οξύθυμοι, αποφύγετε συναδέλφους που σας προκαλούν οργή και πάρτε αρκετές βαθιές αναπνοές.

Γράψτε σε ένα χαρτί τους στόχους της ημέρας

Όταν η εξάντληση έχει «ακουμπήσει» ταβάνι, τότε καλό είναι να βάζετε σαφείς στόχους στη δουλειά, ώστε να τους πετυχαίνετε. Είναι πολύ εύκολο να ξοδέψετε ένα οχτάωρο, απλά κοιτώντας την οθόνη του pc. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση, ειδικά εάν έχετε προθεσμία για ένα project. Εστιάστε πάνω στις υποχρεώσεις της ημέρας και αφήστε το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ σας.

«Κλείστε» την πόρτα στους περισπασμούς

Ένας κουρασμένος υπάλληλος, μετράει διπλά το χρόνο για να τελειώσει το ωράριό του. Ωστόσο, εάν θέλετε να μην μετανιώσετε για το χθεσινό ξενύχτι, πρέπει να μείνετε μακριά από τα email και το Facebook, γιατί τα συνεχή διαλείμματα μόνο καλό δεν θα κάνουν στη δουλειά σας! Στο τέλος, η αυριανή ημέρα θα γεμίσει με τη διπλάσια δουλειά και εσείς θα βλέπετε ακόμα φωτογραφίες από τις διακοπές.

Πιείτε άφθονο κρύο νερό και φυσικούς χυμούς

Σιγουρευτείτε ότι πίνετε άφθονο κρύο νερό τακτικά, καθώς το σώμα σας πρέπει να ενεργοποιηθεί. Κρατήστε ένα μπουκάλι με νερό και παγάκια στο γραφείο, ώστε να θυμάστε να πίνετε από αυτό. Έτσι, δεν θα αφυδατωθείτε και ταυτόχρονα θα ξυπνήσετε από το λήθαργο. Εναλλακτικά, πιείτε ένα ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκάλι και επωφεληθείτε από τις βιταμίνες.

Κάντε μια βόλτα στο τετράγωνο γύρω από το γραφείο

Εάν σας έχει «χτυπήσει» η υπνηλία, το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι να καθίσετε κάπου ζεστά και άνετα! Σηκωθείτε από την καρέκλα, τεντωθείτε και περπατήστε για 10 λεπτά στο τετράγωνο γύρω από το γραφείο. Η βόλτα είναι ικανή να προσφέρει έξτρα οξυγόνο στον εγκέφαλο και να τονώσει τους μύες του σώματος σας. Μόνο έτσι θα νιώσετε ότι είστε σε εγρήγορση.