Θυμάστε εκείνα τα χρόνια που η αδερφή σου σου βούτηξε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια και εσύ την κλώτσησες για να πάρεις το αίμα σου πίσω; Εκείνη η μικρή κλαψιάρα πήγε και σε κάρφωσε μετά στη μαμά, η οποία σε ανάγκασε να της ζητήσεις συγγνώμη, κάτι το οποίο σου είχε φανεί τότε μεγάλη αδικία, αφού σου είχε αρπάξει το παιχνίδι σου μέσα από τα χέρια! Όμως αναγκάστηκες να την πεις αυτή τη συγγνώμη παρόλο που δεν το εννοούσες. Και η μικρή σου αδερφή, αλλά και η ίδια η μαμά σου ήξερε ότι δεν το εννοούσες, όμως με ένα μαγικό τρόπο αυτό το «συγγνώμη» τακτοποίησε το θέμα και η ζωή στο σπίτι συνεχίστηκε εν ειρήνη.

Σαν παιδιά αναγκαστήκαμε πολλές φορές να ζητήσουμε συγγνώμη ακόμα κι όταν δεν το εννοούσαμε ειλικρινά. Κι όμως κάθε φορά, αυτές οι συγγνώμες λειτουργούσαν με ένα μαγικό τρόπο και όλα τακτοποιούνταν ξανά και η ζωή συνέχιζε την πορεία της. Ως ενήλικοι πλέον συμβιβαζόμαστε και πάλι με τρόπους που δεν είναι πάντα δίκαιοι. Τα συμφέροντά μας και οι επιθυμίες μας μπορεί να συγκρούονται με των άλλων και αντιλαμβανόμαστε ότι όταν ο «άλλος» είναι ο σύντροφός μας το να ζητήσουμε συγγνώμη κάποιες φορές μοιάζει να είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουμε στη σχέση.

Η ετυμολογία της συγχώρεσης

Όταν ζητάς συγγνώμη, περιμένεις συγχώρεση, και η συγχώρεση ετυμολογικά σημαίνει «χωράω μαζί με τον άλλον / υπάρχει χώρος και για τους δυο μας» και όχι ότι ο άλλος αποδέχεται ότι εγώ είμαι σωστός και εκείνος λάθος.

Οδηγίες χρήσεως μίας επιτυχημένης «συγγνώμης»

Πιστέψτε ότι θα έχει καλό αποτέλεσμα

Παρόλο που έχουμε όλοι καταλάβει τη δύναμη της λέξης συγγνώμη, ξέρουμε ότι αυτή η λέξη δεν μπορεί να διορθώσει τα πάντα. Μερικές φορές αναρωτιόμαστε αν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα λέγοντας στον εαυτό μας ότι κι άλλες φορές ζητήσαμε συγγνώμη αλλά δεν έγινε αποδεκτή ή ότι ο σύντροφός μας είναι πολύ θυμωμένος και δεν θα μας συγχωρέσει. Αυτές οι σκέψεις δεν θα βοηθήσουν και πολύ να ξεστομίσετε με σωστό τρόπο την μαγική λέξη! Τολμήστε να πιστέψετε ότι η συγγνώμη που θα ζητήσετε μπορεί και θα έχει καλό αποτέλεσμα για τη σχέση σας.

Διορθώστε τα πληγωμένα αισθήματα

Όταν πληγώνετε τον σύντροφό σας, στο μυαλό του εκείνη τη στιγμή σας βλέπει τουλάχιστον σαν εχθρό. Ζητώντας συγγνώμη, ξαναγίνεστε στα μάτια του άνθρωπος, με αδυναμίες, που κάνει λάθη και μπορεί και τα παραδέχεται. Με τη συγγνώμη σας δείχνετε να κατανοείτε τη θέση του και να σέβεστε τα συναισθήματά του. Και αυτό από μόνο του βοηθάει πολύ για να δημιουργηθεί ο χώρος και η ευκαιρία να βρείτε μια καλή λύση και να έρθετε κοντά. Χρησιμοποιήστε τη συγγνώμη για να ξαναχτίσετε τις γέφυρες επικοινωνίας. Από εκεί και μετά… η ευκαιρία της αγάπης είναι και πάλι δική σας.

Θέλει τέχνη η συγγνώμη

Παρόλο που δεν υπάρχει μαγική συνταγή, τουλάχιστον ακολουθήστε κάποιες βασικές οδηγίες. Να είστε συγκεκριμένοι. Μην πείτε «Συγγνώμη για όλα» αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Να είστε ειλικρινείς. Μην πείτε συγγνώμη με ύφος που λέει στο λέω για να το πω αν και δεν το εννοώ. Πάρτε την ευθύνη που σας αναλογεί. Είναι μάλλον αδαές να πιστεύετε ότι εσείς έχετε 100% δίκιο και ο άλλος 100% άδικο. Αποφύγετε τις κατηγόριες. Μην πείτε «Ζητώ συγγνώμη, παρόλο που εσύ φταις που εκνευρίστηκα».

Σιγουρευτείτε ότι το λέτε με τη σωστή έκφραση στο πρόσωπο και το σώμα σας

Εάν οι συγγνώμες που ζητάτε δεν έχουν σχεδόν ποτέ το αποτέλεσμα που περιμένετε βεβαιωθείτε ότι όταν λέτε συγγνώμη έχετε και το σωστό ύφος, το σωστό τόνο φωνής και τη σωστή στάση σώματος. Δεν μπορεί να ζητάτε συγγνώμη με σκληρό ύφος στο πρόσωπο και ειρωνική φωνή, ούτε να στέκεστε απρόσιτοι και στητοί σαν να είστε έτοιμοι για καβγά.

Μη ζητάτε συγγνώμη λέγοντας τη λέξη «αλλά»

Είναι λάθος να ζητάτε συγγνώμη μόνο και μόνο για να έχετε την ευκαιρία να «εξηγηθείτε» και να σας καταλάβουν. Η συγγνώμη πρέπει να σταθεί μόνη της χωρίς περαιτέρω δικαιολογίες, αλλιώς χάνει τελείως την αξία της. Μην χρησιμοποιείτε τη λέξη «αλλά» όταν ζητάτε συγγνώμη. Να θυμάστε ότι στις φράσεις, ότι προηγείται του «αλλά» δεν ισχύει, ότι έπεται του «αλλά» ισχύει. Ένα απλό παράδειγμα για να το κατανοήσετε και να το θυμάστε είναι: «Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη αλλά πρέπει να σου πω ότι εκείνη τη στιγμή ήμουν εκτός εαυτού με την απερισκεψία σου». Αυτό που στην ουσία λέτε στον σύντροφό σας είναι «Σου ζητώ συγγνώμη χωρίς να το εννοώ. Αυτό που εννοώ είναι ότι είσαι τόσο απερίσκεπτος που είναι λογικό που σου έβαλα τις φωνές».  Πετάξτε το «αλλά» από τις συγγνώμες σας για να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Μη ζητάτε συγγνώμη ελπίζοντας ότι θα ζητήσει και ο σύντροφός σας συγγνώμη

Σε πολλές περιπτώσεις παίρνουμε την ευθύνη μας και ζητάμε συγγνώμη για κάτι κακό που συνέβη αλλά σταματάμε τη φράση μας περιμένοντας να ακούσουμε και τον σύντροφό μας να απολογείται. Καλό θα ήταν να διαχωρίσετε αυτά τα δυο και να έχετε την υπομονή να συζητήσετε κάποια άλλη στιγμή τα θέματα που χρειάζονται επίλυση. Η συγγνώμη καλό είναι να είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη χωρίς να περιμένετε ανταλλάγματα και από τη μεριά του συντρόφου σας. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό εάν χειριστείτε σωστά το θέμα της συγγνώμης να τον ακούσετε να μοιράζεται την ευθύνη και να σας λέει ότι και εκείνος φταίει για κάποια πράγματα, όμως εάν αυτό δεν συμβεί δεν πρέπει να στεναχωρηθείτε. Μπορείτε να κάνετε μία ωραία συζήτηση την επόμενη ημέρα και να βρείτε καλές λύσεις σε οποιοδήποτε θέμα έχει προκύψει.

Κανείς δεν χαίρεται να παραδέχεται ότι έκανε λάθος. Πολλοί άνθρωποι με τη δικαιολογία ότι είναι εγωιστές αποφεύγουν να ζητήσουν συγγνώμη, όμως όπως και οτιδήποτε κάνουμε, έχει και αυτό ένα κόστος. Κατανοήστε ότι δεν είστε τέλειοι και είναι ανθρώπινο, κανείς δεν περιμένει να είστε πάντα τέλειοι, και δεν θα έπρεπε ούτε εσείς να έχετε τέτοιες προσδοκίες από τον εαυτό σας. Ναι, κάνατε λάθος, παραδεχτείτε το και ζητήστε συγγνώμη.  Είναι προτιμότερο και πολύ πιο ώριμο από το να βλέπετε τη σχέση σας να καταστρέφετε μέρα με τη μέρα λόγω του εγωισμού σας και της αδυναμίας σας να παραδεχτείτε το σφάλμα σας. Συγχωρέστε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να συγχωρέσετε και τους άλλους γύρω σας.

Χρησιμοποιήστε τη μαγική δύναμη της λέξης συγγνώμη και ζήστε καλύτερα δίπλα σε εκείνον που αγαπάτε.

 

Από τη Μάρεα Λαουτάρη – Δεληγιάννη Life & Relationship Coach

marealaoutari@gmail.com