Εκτός και εάν ζεις στα βουνά ή σε κάποια σπάνια πια περιοχή χωρίς σήμα, σίγουρα έχεις αντιμετωπίσει και εσύ  το θέμα της νέας αντιζήλου στη σχέση σου, της τεχνολογίας.

Εάν και εσύ έχεις πιάσει τον εαυτό σου να χαϊδεύει ξανά και ξανά την οθόνη του iPhone μπαίνοντας στο Twitter για να διαβάσεις τα tweets που διαδέχονται το ένα το άλλο ή εάν μπαίνεις πολλές φορές την ημέρα στο Facebook για να ενημερωθείς για τα status και τις φωτογραφίες των φίλων σου που ανανεώνονται διαρκώς ενώ κάνεις ζάπινγκ στα κανάλια, τότε γνωρίζεις καλά τι σημαίνει να σε απορροφάει η τεχνολογία.

Το φαινόμενο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας ανατρέποντας κάθε γνωστή ισορροπία. Το κακό φυσικά είναι ότι το ίδιο κάνουν και οι σύντροφοί μας. Μόνο που όταν το κάνει ο άλλος δεν είναι πια και τόσο γοητευτικό, μάλλον καταντάει εκνευριστικό αφού πλέον η «αντίζηλος» δεν είναι αναγκαστικά στις μέρες μας η «άλλη» γυναίκα αλλά μία ενδιαφέρουσα και γοητευτικότατη ιστορία την οποία δύσκολα μπορείς να ανταγωνιστείς και να κερδίσεις.

Μια «ματιά» στα στοιχεία

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι παρακολουθούμε τηλεόραση περίπου 2,8 ώρες την ημέρα, δηλαδή σχεδόν το μισό του ελεύθερου χρόνου μας (στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας ΗΠΑ). Πολλές γυναίκες παραπονούνται ότι μένουν απομονωμένες τις ώρες που προβάλλονται εκπομπές σπορ κυρίως στις περιόδους αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Αντίστοιχα οι άντρες αισθάνονται παραγκωνισμένοι κατά τις ώρες προβολών κοινωνικών σειρών, ενημερωτικών εκπομπών και εκπομπών reality. Αντίστοιχα, οι παιχνιδομηχανές καταναλώνουν περίπου το 10% του ελεύθερου χρόνου μας σύμφωνα με έρευνα της Nielsen. Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι τα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Facebook) καταναλώνουν περίπου το 23% του χρόνου που περνάμε διαδικτυακά (και μάλιστα σε ίσα ποσοστά σε άνδρες και γυναίκες) παρόλο που οι γυναίκες δείχνουν να «εθίζονται» εντονότερα σε αυτού του είδους την ενασχόληση ανταλλάσοντας ειδήσεις και νέα με τον κύκλο των φίλων τους. Το Διαδίκτυο και το Email αποτελούν τον κυριότερο πυλώνα στην απομάκρυνση των συντρόφων λόγω της τεχνολογίας αφού οι περισσότεροι συνδέονται ηλεκτρονικά σε ίσο χρόνο με εκείνο που συνδέονται και επικοινωνούν πραγματικά με άλλους ανθρώπους στη διάρκεια της ημέρας τους. Το Αμερικανικό Κέντρο Μελέτης της Διαδικτυακής Συμπεριφοράς μας ενημερώνει ότι κατά την διάρκεια επίσκεψης διαδικτυακών χώρων, εκκρίνεται η ορμόνη της ντοπαμίνης (η ορμόνη της ευχαρίστησης) με αποτέλεσμα να μας ωθεί στην επαναληπτική χρήση με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα. Τέλος, τα κινητά μας τηλέφωνα είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας σε κάθε μας δραστηριότητα, από το γραφείο έως την κρεβατοκάμαρα και από τη διασκέδαση έως το μπάνιο, το κινητό τηλέφωνό συνοδεύει σε κάθε μας βήμα. Πολλοί άνθρωποι ψυχαναγκαστικά απαντούν σε αυτό το εισερχόμενο μήνυμα ή στην κλήση, διακόπτοντας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή συζήτηση κάνουν εκείνη τη στιγμή.

Σε αρκετές περιπτώσεις σχέσεων οι σύντροφοι αισθάνονται το φαινόμενο ως οδυνηρό, επομένως αντίστοιχες είναι και οι συνέπειες στις σχέσεις.

Παρόλα αυτά, η τεχνολογία δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί. Το θέμα, όπως σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε μέσα στις σχέσεις είναι να βρούμε τον τρόπο να αγκαλιάσουμε αυτό που μας ενοχλεί και να το κάνουμε σύμμαχο αντί για εχθρό.

Από τη θεωρία στην πράξη

Ας δούμε όμως πως θα καταφέρετε να προσελκύσετε την προσοχή του συντρόφου σας μακριά από τα αγαπημένα του gadget αρκετά, ώστε να μπορέσετε να επανασυνδεθείτε και να διαφυλάξετε την σχέση σας.

Δείτε με υπευθυνότητα το θέμα της τεχνολογίας

Πριν εκφράσετε οποιοδήποτε παράπονο στον σύντροφό σας σχετικά με το φετίχ της τεχνολογίας, καλό θα ήταν πρώτα να εξετάσετε πόσο χρόνο περνάτε εσείς στην διαδικτυακή απόλαυση. Μήπως σπαταλάτε περισσότερο χρόνο στο email, στο Twitter και στο Facebook από όσο περνάτε για να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας; Μήπως σηκώνετε το φρύδι κάθε φορά που σας κάνει ένα παράπονο εκείνος για να αποσυνδεθείτε προφασιζόμενη ότι είναι θέμα δουλειάς ή ότι χρειάζεται να απαντήσετε οπωσδήποτε σε αυτό το μήνυμα; Μήπως ο πραγματικός λόγος που θυμώνετε είναι γιατί εκείνος χρησιμοποιεί περισσότερο χρόνο τον υπολογιστή και όχι για το ότι δεν διαθέτει τον χρόνο του σε εσάς;

Θέστε όρια

Δεν χρειάζεται να «πάρετε τα βουνά» για να αποφύγετε την τεχνολογία! Απλά κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας και αποφασίστε ότι θα κάνετε μια μικρή… νηστεία από τα ηλεκτρονικά μέσα για 1-3 ημέρες, εκτός από τα απολύτως απαραίτητα (κυρίως επαγγελματικά μηνύματα στα οποία χρειάζεται απαραίτητα να απαντήσετε). Ενημερώστε τον σύντροφό σας και προτείνετε να κάνετε το ίδιο από κοινού. Όσο σημαντική και εάν είναι η τεχνολογία, άλλο τόσο είναι και η σχέση σας, έτσι δεν είναι; Στο τέλος αυτής της περιόδου «νηστείας» μοιραστείτε μαζί του τι αισθανθήκατε. Πανικό, ηρεμία ή κάτι μεταξύ των δυο; Σαν ζευγάρι, αποφασίστε ποια είναι τα λογικά εμπόδια που προκύπτουν από την ενασχόλησή σας με την τεχνολογία. Αισθάνεστε άνετα να αφήσετε στην άκρη τα τηλέφωνά σας, τουλάχιστον όταν βγαίνετε οι δυο σας, κατά τη διάρκεια των γευμάτων και στην κρεβατοκάμαρα; Μπορείτε να προτείνετε να έχετε κάποιες στιγμές μακριά από την τεχνολογία συμφωνώντας πότε θα το κάνετε από κοινού, όπως για παράδειγμα, τις ώρες που κάνετε μια βόλτα παρέα, την ώρα που τρώτε μαζί ή κατά τη διάρκεια που βγαίνετε για καφέ; Η απόφαση είναι δική σας.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να συνδεθείτε (αντί να σας χρησιμοποιεί εκείνη) Μην επιτρέψετε στην τεχνολογία να είναι η κύρια πλατφόρμα επικοινωνίας με τον σύντροφό σας. Παρόλα αυτά, αν δεν μπορείτε να τη νικήσετε, πάρτε τη με το μέρος σας! Στείλτε του ένα τρυφερό, ερωτικό μήνυμα στο κινητό του ή στο email του. Αγοράστε κι άλλο ένα control στο Playstation και παίξτε ένα παιχνίδι για δυο. Αποφασίστε να δείτε μαζί, αγκαλιά, μια εκπομπή ή μια ταινία που αρέσει και στους δυο. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία αντί να την αφήσετε να σας καταστρέψει.

Όλοι χρειαζόμαστε λίγη χαλάρωση μέσα στην ημέρα, και η τεχνολογία παρέχει εύκολα αυτή τη λύση. Όμως δεν πρέπει να αντικαταστήσει την σημαντική προσωπική επικοινωνία με τον σύντροφό μας. Αυτό είναι δική μας ευθύνη, όπως άλλωστε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε στη σχέση μας.

Μάρεα Λαουτάρη-Δεληγιάννη

Πιστοποιημένη Life Coach, RMT, USA

MA in Communications, UK

marealaoutari@gmail.com

www.marealaoutari.com