Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, που ενοχοποιούν τη νυχτερινή κατανάλωση φαγητού, αφού καθίσταται δυσκολότερο να κοιμηθεί κανείς, ειδικά όταν πρόκειται για λιπαρές τροφές. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφεύγονται ορισμένα τρόφιμα τις βραδινές ώρες, επειδή μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.
Παρακάτω αναφέρονται, με βάση το mother.gr, κάποιες από τις διαπιστώσεις που έχουν κάνει ερευνητές μέσα από μελέτες, τις οποίες είναι επιθυμητό να γνωρίζουμε όλοι.

– Αποφεύγετε μεγάλα και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύματα αργά το βράδυ. Μελέτες έχουν δείξει ότι, ένα μεγάλο γεύμα κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.

Αποφεύγετε την καφεΐνη τις βραδινές ώρες καθώς και το αλκοόλ κατά την κατάκλιση. Και οι δύο ουσίες ενδεχομένως να επηρεάσουν τον ύπνο, μια και μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες μέχρι να εξασθενήσει η διεγερτική δράση της καφεΐνης, ενώ το αλκοόλ αν και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, μπορεί εκ παραλλήλου να αποτρέψει έναν καλό και ποιοτικό ύπνο, αναγκάζοντάς σας να ξυπνάτε διαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μην πίνετε πολλά υγρά πριν από τον ύπνο. Η μεγάλη κατανάλωση υγρών πριν την κατάκλιση μπορεί να σας αναγκάσει να πάτε πολλές φορές στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη και με μεγάλη ποικιλία διατροφή, με πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες μειωμένων λιπαρών. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η κατάλληλη άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν σε έναν καλό ύπνο.

Όλοι οι άνθρωποι κατά καιρούς, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, αλλά αν κανείς έχει συχνά αϋπνία, πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό για να μάθει ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβει ώστε να βελτιώσει τον ύπνο του. Φυσικά, πρέπει να εξεταστούν και οι πιθανότητες να υπάρχει κάποιο σοβαρό νόσημα από το οποίο να προκαλείται αυτή η δυσκολία στον ύπνο.