Σε κανέναν δεν αρέσει η κριτική αλλά κάποιοι είναι λίγο περισσότερο αλλεργικοί. Αν ανήκεις στους τελευταίους, τότε οι ψυχολόγοι προτείνουν δύο απλά tips που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα αρνητικά σχόλια και να προχωρήσεις τη ζωή σου.

Απομακρύνσου από την άμυνα

Αντί να κρατάς άμυνα, προσπάθησε να ακούς περισσότερο. Είναι κοινό αντανακλαστικό να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας κάθε φορά που ακούμε αρνητικά σχόλια. Όμως προσπάθησε να αλλάξεις τακτική, επιλέγοντας να ακούς και μετά να αποκτάς αμυντική στάση. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να ακούς τις αρνητικές κριτικές χωρίς να γεμίζεις με αρνητικά συναισθήματα.

Την επόμενη φορά που θα σου συμβεί, προσπάθησε να κρατήσεις σημειώσεις για όλο το feedback που έλαβες και επικεντρώσου στα θετικά. Θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις παρακάτω χωρίς να πέσεις στην παγίδα της υπερανάλυσης.

Μην αφήσεις τον φόβο να σε κρατήσει μακριά από ρίσκα

Ο φόβος της αρνητικής κριτικής επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμησή σου και την ανάληψη των ρίσκων που παίρνεις στη ζωή σου. Γι’ αυτό μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να απομακρυνθεί από αυτά που λατρεύει να κάνει επειδή δέχτηκε άσχημη κριτική για κάτι.

Είναι σημαντικό άλλωστε να μην πιστεύεις κάθε λέξη που λένε οι άλλοι για σένα. Όταν σε κριτικάρουν, δεν σημαίνει ότι έχουν απαραίτητα δίκιο. Καλό είναι λοιπόν να αξιολογείς πρώτα πριν σε πάρει από κάτω.