Το να πας μια μεγάλη βόλτα ή για πεζοπορία, για παράδειγμα, μπορεί να σου δώσει περισσότερη ενέργεια, να σε ξεκουράσει πνευματικά και ψυχικά και να σε κάνει να νιώσεις αναζωογονημένος.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να ξεκουράζεις πραγματικά το μυαλό σου;

  • Επικεντρώσου στην ενεργητική ανάπαυση

Η ενεργητική ανάπαυση είναι η διαδικασία του να αποσυνδεθείς από μια εστιασμένη εργασία, όπως το να δουλεύεις, και να σηκωθείς να κάνεις έναν περίπατο ή να πας γυμναστήριο. Ακόμα κι αν η άσκηση σε κουράζει, εξακολουθεί να μετράει ως ξεκούραση για τον εγκέφαλό σου.

  • Ξεκίνα ένα νέο χόμπι

Το να στρέφεις την προσοχή σου σε ένα χόμπι, όπως η ζωγραφική, κεραμική ή ό,τι σου αρέσει είναι επίσης μια μορφή ξεκούρασης για το μυαλό.

  • Κάνε περισσότερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, το μυαλό επανεκκινείται και έτσι γίνεσαι πιο ενεργητικός και δημιουργικός. Σε παλαιότερη μελέτη, ομάδες φοιτητών κλήθηκαν να φανταστούν όσες περισσότερες χρήσεις μπορούσαν για ένα μόνο κομμάτι χαρτί. Μια ομάδα επικεντρώθηκε ενεργά στην εργασία, ενώ μια άλλη ομάδα έκανε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η ομάδα που έκανε το διάλειμμα κατέληξε με περισσότερες δημιουργικές ιδέες.

  • Χώρισε την ημέρα σε μικρότερες «εργάσιμες» ώρες

Οι έρευνες δείχνουν ότι γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί και δημιουργικοί όταν δουλεύουμε πολλές ώρες. Έτσι, μπορείς να χωρίσεις την ημέρα σου σε μικρότερες «εργάσιμες» ώρες. Μάλιστα, έρευνα από την Ισλανδία διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν 35 έως 36 ώρες την εβδομάδα ήταν εξίσου ή περισσότερο παραγωγικοί και είχαν βελτιωμένη ευημερία σε σύγκριση με όσους εργάζονταν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα.

  • Κάνε τεχνικά διαλείμματα

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κλείνεις υπολογιστές και κινητό και κάνεις ένα διάλειμμα από την τεχνολογία. Πρέπει να καταλάβεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σου και την ενέργεια που καταναλώνει όταν αποσπάται συνεχώς από αυτές τις συσκευές.

  • Πήγαινε πιο συχνά διακοπές

Το να κάνεις πολλές ημέρες διακοπές, δεν είναι πάντα το καλύτερο. Η ιδανική επιλογή είναι να παίρνεις λίγες – αλλά τακτικά, μερικές ημέρες άδειας από τη δουλειά. Μην αφήνεις τις ημέρες των διακοπών να συσσωρεύονται ή, ακόμη χειρότερα, να εξαφανίζονται.