Το να σκέφτεσαι υπερβολικά κάποια πράγματα, είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, όμως όταν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία σου.

Τι πρέπει να κάνεις, λοιπόν, για να περιορίσεις το overthinking; Διάβασε τα παρακάτω ψυχολογικά tips.

Δες τη «μεγαλύτερη εικόνα»

Πώς θα σε επηρεάσουν τα θέματα που αιωρούνται στο μυαλό σου σε 5 ή 10 χρόνια από τώρα; Θα νοιαστεί πραγματικά κανείς ή μόνο εσύ; Μην αφήνεις μικρά ζητήματα να μετατραπούν σε σημαντικά εμπόδια.

Κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου πώς ανταποκρίνεσαι στις καταστάσεις

Το να ανταποκρίνεσαι και να κατανοείς τις σκέψεις σου είναι ένα σημαντικό βήμα. Την επόμενη φορά που θα βρεις τον εαυτό σου να σκέφτεσαι συνεχώς τα ίδια πράγματα σε υπερβολικό βαθμό, σημειώστε πώς επηρεάζει τη διάθεσή σου. Αισθάνεσαι εκνευρισμένος νευρικός ή ένοχος;

Αναγνώρισε τις επιτυχίες σου

Τη στιγμή που θα πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται υπερβολικά κάτι, σταμάτα ό,τι κάνεις. Βγάλε ένα σημειωματάριο ή το κινητό σου και σημείωσε πέντε πράγματα που πήγαν σωστά την περασμένη εβδομάδα και τι έκανες εσύ γι’αυτό. Δεν χρειάζεται να είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Ακόμα και η μικρότερη επιτυχία πρέπει να αναγνωριστεί.

Ανάλαβε δράση

Μερικές φορές, μπορεί να κάνεις τις ίδιες σκέψεις επανειλημμένα επειδή δεν κάνεις συγκεκριμένες ενέργειες για μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αντί να καταστρέφεις τη μέρα σου, άφησε τα συναισθήματά σου να σε βοηθήσουν να κάνεις καλύτερες επιλογές.

Αγκάλιασε τους φόβους σου

Κάποια πράγματα θα είναι πάντα εκτός ελέγχου. Το να μάθεις πώς να το διαχειρίζεσαι αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ στον περιορισμό της υπερβολικής σκέψης. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αποδοχή αρνητικών σκέψεων και φόβων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχολογικής υγείας.

Κάνε κάτι καλό για κάποιον άλλον

Προσπαθώντας να περιορίσεις τις σκέψεις σου, το να κάνεις κάτι καλό για κάποιον άλλο μπορεί να σε βοηθήσει. Το να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις τη δύναμη να κάνεις τη μέρα κάποιου καλύτερη μπορεί να εμποδίσει τις αρνητικές σκέψεις να κυριαρχήσουν.