Όσο και αν θα θέλαμε να είμαστε ο τύπος του ανθρώπου που κάθε Δευτέρα είναι στην ώρα του στη δουλειά, που καταφέρνει να πει ηρωικό “όχι” σε ένα ακόμη μεταμεσονύκτιο Κυριακάτικο επεισόδιο της αγαπημένης σειράς ή που προλαβαίνει να φάει πρωινό/πιεί καφέ στο σπίτι πριν το γραφείο, αποτυγχάνουμε τις περισσότερες φορές. Όταν η ημέρα σας ξεκινά με το snooze σε επανάληψη, τότε να είστε σίγουρες ότι αυτό που χρειάζεται πραγματικά να κάνετε ώστε να ξεκινήσετε την εβδομάδα σας χωρίς χρονοτριβή, είναι να υιοθετήσετε μικρές Κυριακάτικες συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα το πρόγραμμά σας. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα μειώσετε το άγχος της εβδομάδας αλλά θα έχετε ήδη καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό πριν καν αυτή ξεκινήσει: να την οργανώσετε.

Ακολουθήστε τις παρακάτω 8 συνήθειες κάθε Κυριακή και θα δείτε την εβδομάδα σας να αλλάζει και το time management σας να γίνεται παιχνιδάκι.

1. Οργανώστε τη λίστα με τις υποχρεώσεις της Δευτέρας

Μελετήστε προσεκτικά τις προτεραιότητες της Δευτέρας και βρείτε τη σωστή σειρά που θα τις εκπληρώσετε. Πριν από αυτό σκεφτείτε ποιες από αυτές απαιτούν τον περισσότερο χρόνο και προετοιμασία και ποιες πρέπει να είναι έτοιμες συγκεκριμένη ώρα. Καταγράψτε τις και αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να κάνετε ένα μικρό πλάνο υλοποίησης το οποίο θα διαπιστώσετε ότι θα σας φανεί εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.

2. Προετοιμάστε μερικά από τα γεύματά σας

Αν σας αρέσει να μαγειρεύετε αλλά μέσα στην εβδομάδα δεν προλαβαίνετε να μαγειρεύετε καθημερινά, τότε η Κυριακή είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμάσετε έστω τα μισά από τα γεύματα της εβδομάδας σας. Έτσι θα μειώσετε σημαντικά τα έξοδά σας αλλά και τα αμφιβόλου ποιότητας φαγητά delivery βελτιώνοντας και τη φυσική σας κατάσταση. Δείτε τις υποχρεώσεις της εβδομάδας σας και ετοιμάστε μερικά γρήγορα και απλά φαγητά τα οποία θα διατηρήσετε στο ψυγείο και θα γεύεστε ένα ένα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα πιάτο σπιτικό φαγητό να σας περιμένει στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα.

3. Τακτοποιήστε το σπίτι σας

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τακτοποιήσετε το σπίτι σας αφού σύμφωνα με μελέτες όταν ο προσωπικός μας χώρος είναι τακτοποιημένος, τα επίπεδα άγχους μας μειώνονται. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε όλη σας την ενέργεια στο καθάρισμα του σπιτιού αν δεν το επιθυμείτε. Λίγη τακτοποίηση στα βασικά στοιχεία του σπιτιού, όπως τα ρούχα σας, τα προϊόντα μακιγιάζ σας, τα σεντόνια σας και ο πάγκος της κουζίνας είναι αρκετά για να απολαύσετε το σπίτι σας το υπόλοιπο της εβδομάδας.

4. Βρείτε τα ρούχα που θα φορέσετε όλη την εβδομάδα

Αν κάθε πρωί ροκανίζετε το χρόνο σας μπροστά από τη ντουλάπα διερωτώμενη τι να φορέσετε, τότε η οργάνωση των outfits σας για την εβδομάδα θα σας λύσει πραγματικά τα χέρια. Μελετήστε τον καιρό και το πρόγραμμά σας ώστε να επιλέξετε τα κατάλληλα ρούχα για την κάθε ημέρα και τοποθετήστε τα με τη σειρά τους κρεμασμένα στη ντουλάπα σας. Έχετε meeting τη Δευτέρα; Μήπως έχετε κανονίσει ποτό με κάποια φίλη σας μετά τη δουλειά την Τετάρτη; Ο καιρός θα είναι βροχερός την Πέμπτη; Διαλέξτε από την Κυριακή τα outfits της εβδομάδας και θα γλιτώσετε χρόνο και άγχος από κάθε ημέρα σας.

5. Οργανώστε τις βασικές υποχρεώσεις της εβδομάδας σας

Σίγουρα είναι πολύ άσχημο να ξεχάσετε κάποιο ραντεβού με φίλους σας ή μια σημαντική ανάθεση η οποία μέσα στο χαμό των υποχρεώσεων, χάθηκε. Βρείτε ένα organizer που να σας αρέσει η εμφάνισή του και να θέλετε να το χρησιμοποιείτε αφού θα σας φτιάχνει τη διάθεση και καταγράψτε από την Κυριακή, όλες τις σημαντικές υποχρεώσεις της εβδομάδας σας. Αν και υπάρχουν πολλά apps που σας βοηθούν να οργανώσετε το πρόγραμμά σας, εμείς θα σας προτείναμε να παραμείνετε στο κλασικό σημειωματάριο και να τα καταγράφετε με το χέρι. Με αυτό τον τρόπο αποτυπώνονται στη μνήμη σας και δίνετε ασυνείδητα εντολή στον εαυτό σας να μπει στη διαδικασία πραγματοποίησής τους.

6. Κοιμηθείτε νωρίς

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να του επιτρέψετε να ξεκουραστεί όσο χρειάζεται. Αφήστε στην άκρη το κινητό σας πριν ξαπλώσετε και προσπαθήστε να κοιμηθείτε νωρίς. Έτσι θα ξυπνήσετε στην ώρα σας τη Δευτέρα, ξεκούραστη και με καλή διάθεση.

7. Detox

Ήρθε η στιγμή της εβδομάδας για το digital detox σας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη θα σας συνιστούσαμε να το εντάξετε στις εβδομαδιαίες συνήθειές σας άμεσα. Αφήστε στην άκρη το κινητό και τον υπολογιστή και αφιερώστε χρόνο στο να διαβάσετε το βιβλίο που έχετε αφήσει στη μέση, να κάνετε γιόγκα, να δείτε αγαπημένους φίλους. Θα γεμίσετε περισσότερη ενέργεια και το μυαλό σας θα ξεκουραστεί πραγματικά από τις υποχρεώσεις κάτι που θα σας κάνει να διεκπεραιώνετε πιο αποτελεσματικά και γρήγορα όσα έρχονται την επόμενη εβδομάδα.

8. Κάντε Κυριακάτικη περιποίηση ομορφιάς

Πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα δεν προλαβαίνετε να φροντίσετε το μανικιούρ σας, να κάνετε εκείνο το ζεστό αφρόλουτρο που τόσο χρειάζεστε ή ακόμη να κάνετε μάσκα προσώπου. Η Κυριακή είναι η κατάλληλη ημέρα για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να του προσφέρετε όλη την ενέργεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την εβδομάδα. Φροντίζοντας από την Κυριακή τα φρύδια σας, το μανικιούρ σας ή τον καθαρισμό προσώπου σας, γλιτώνετε σημαντικό χρόνο ξεκούρασης τις ερχόμενες ημέρες.