Όταν είστε ευτυχισμένοι, νιώθετε πως μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Η ευτυχία μπορεί να προέρχεται από πολλά πράγματα, μερικά είναι προσωρινά και μερικά είναι μόνιμα. Για παράδειγμα, η προσωρινή ευτυχία έρχεται όταν λάβετε ένα δώρο ή όταν πετύχετε κάτι που θέλατε. Η μόνιμη ευτυχία είναι συνδεδεμένη με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που κάνετε.

Οι τέσσερις κύριες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνες για την ευτυχία είναι η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής γνωστός για τη μείωση της κατάθλιψης, αλλά βοηθάει και κάποιον που είναι επιρρεπής στην αυτοκτονία. Η ντοπαμίνη είναι ένας άλλος νευροδιαβιβαστής που συχνά αναφέρεται ως «χημικό της ανταμοιβής». Για παράδειγμα, όταν επιτύχετε ένα στόχο ή ολοκληρώσετε μια εργασία ή δείξετε καλοσύνη προς τους άλλους, αυτή η ορμόνη εκκρίνεται. Οι ενδοφίρνες είναι νευροπεπτίδια οπιοειδών και παράγονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, για να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τον φυσικό πόνο. Η ωκυτοκίνη διεγείρει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, ενώ μειώνει το άγχος.

Οι τροφές που εκκρίνουν τις ορμόνες της ευτυχίας

Μαύρη σοκολάτα. Οι σκούρες σοκολάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωσή τους ενισχύει τη διάθεση λόγω της Ν-ακυλοαιθανολαμίνης, μια ομάδα χημικών ουσιών που διεγείρουν τον εγκέφαλο για την απελευθέρωση ενδορφινών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε την αίσθηση της ευφορίας, αφού καταναλώσετε μια μπάρα μαύρης σοκολάτας. Εκτός αυτού, η μαύρη σοκολάτα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει την υγεία της καρδιάς και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Αβοκάντο. Τα αβοκάντο περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν συνδεθεί με την υγεία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης. Αυτό το φρούτο περιέχει επίσης βιταμίνη Β3 που ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης.

Ντομάτα. Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τον εγκέφαλό και καταπολεμά την κατάθλιψη. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του λυκοπενίου είναι η πρόληψη της συσσώρευσης προφλεγμονωδών ενώσεων που έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Ξηροί καρποί και σπόροι. Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που διατηρούν χαμηλό το επίπεδο κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Ξηροί καρποί και οι σπόροι επίσης διεγείρουν την παραγωγή ενδορφινών που αργότερα απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος για να προκαλέσουν την αίσθηση της ευφορίας, την ανακούφιση από το στρες και να ενισχύσουν τη διάθεση.

Γάλα. Το γάλα είναι γνωστό ότι ενισχύει τη διάθεσή, επειδή περιέχει μια ένωση που ονομάζεται τρυπτοφάνη η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη, την ορμόνη που συμβάλει στη ρύθμιση της διάθεσής. Επίσης μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα γνωστή ως λακτίο έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο σώμα.

Άλλοι τρόποι αύξησης των ορμονών της ευτυχίας είναι:

Το γέλιο. Απελευθερώνει χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μειώνουν τον φυσικό πόνο.

Η άσκηση ακόμη και για 20 λεπτά απελευθερώνει τις ορμόνες ντοπαμίνη και σεροτονίνη.

Το μασάζ μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης κατά 31% και αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης κατά 28% και 31% αντίστοιχ.

Ο διαλογισμός αυξάνει τη ντοπαμίνη κατά 65 τοις εκατό, σύμφωνα με μια μελέτη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!