Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, το να είσαι πιο ενεργητικός, δεν έχει καμία σχέση με το τι τρως ή πίνεις αλλά με συγκεκριμένες συνήθειες.

Η χειρότερη συνήθεια μάλιστα, η οποία μειώνει δραματικά τα επίπεδα της ενέργειάς σου, είναι σύμφωνα με τη Dr. Mary Valvano, το να τρως το μεγαλύτερο σου γεύμα στο τέλος της ημέρας.

Όπως εξηγεί: «το ρητό του να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν φτωχός, είναι βασισμένο στη βιολογία. Τα κύτταρα στον οργανισμό μας μεταβολίζουν το φαγητό διαφορετικά ανάλογα με την ώρα μες στη μέρα».

Όπως τονίζει: «Το να τρώμε το ίδιο γεύμα μας στις 8:00 π.μ, αντί στις 6:00 μ.μ. μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά του σώματός μας να το χρησιμοποιήσει για ενέργεια». Όταν τρώμε ένα γεύμα πολύ αργά, αυτό σύμφωνα με την ειδικό, «καταστρέφει τα επίπεδα της ζάχαρης αλλά και την ικανότητα να λάβουμε τα βέλτιστα ποσά ενέργειας από τα γεύματα που θα ακολουθήσουν την επόμενη μέρα».

Θα έχεις λοιπόν πολύ περισσότερη ενέργεια αν τρως καλά στην αρχή της ημέρας κι όχι στο τέλος της. Παράλληλα, καλό είναι να περιορίσεις την κατανάλωση των ενεργειακών ποτών και τη ζάχαρη αν θες η ενέργειά σου να μην είναι στα τάρταρα την επόμενη ημέρα ενώ για να αυξήσεις τα επίπεδά της, καλό είναι να καταναλώνεις καφεΐνη από πηγές, όπως το τσάι, ειδικά το πράσινο.

Ωστόσο, θέλει προσοχή καθώς η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει κούραση αργότερα μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε αυπνία και ακόμη μεγαλύτερη κούραση την επόμενη μέρα.