Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε σήμερα τις αλλαγές που θέλετε είναι να δημιουργήσετε νέες ρουτίνες και να τις τηρήσετε έως ότου γίνουν εντέλει συνήθειες…

Πίσω από τις ωφέλιμες συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινή μας ζωή, «κρύβονται» στοιχεία όπως η επιβράβευση, το κίνητρο και λίγη υπομονή. Ποια είναι τα μυστικά των ειδικών για μια υγιή και ισορροπημένη ζωή;

 • Αναζήτησε το σκοπό σε ό,τι κάνετε

  Ο σκοπός των πράξεών μας είναι εκείνος που τους δίνει νόημα. Όταν έχετε έναν στόχο και ξεκάθαρα μέσα σας τα «γιατί», τότε υπάρχει ισχυρό κίνητρο για να υλοποιήσετε όλα όσα επιθυμείτε.
 • Καλλιεργήστε μακροχρόνιες σχέσεις

  Οι γνωριμίες συχνά προκύπτουν στα ξαφνικά και αναπτύσσονται ως δια μαγείας. Στην πραγματικότητα βεβαίως απαιτούν χρόνο και προσπάθεια.
  Σκεφτείτε την κάθε σας σχέση ως μια «επένδυση» ζωής με συνεχείς καταθέσεις φροντίδας και σεβασμού.
 • «Οικοδομήστε» την ψυχική σας αντοχή

  Πώς; Βάλτε «φρένο» στον εαυτό σας κάθε φορά που τον πιάνετε να κατηγορεί τους άλλους, να τα παίρνει όλα πολύ σοβαρά ή να υποκύπτει στην απόσπαση προσοχής. Δεν οδηγεί πραγματικά πουθενά το να κατηγορείτε το παρελθόν σας ή εξωτερικούς παράγοντες για τις επιλογές που κάνατε ή κάνετε.
 • Γίνετε ένας καλός ακροατής

  Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένα από τα «κλειδιά» της ψυχικής ανθεκτικότητας και της διατήρησης της ισορροπίας στη ζωή. Ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους άλλους, που τους αντιλαμβανόμαστε και τους καταλαβαίνουμε και αντίστοιχα ο τρόπος που τους επιτρέπουμε να μας γνωρίσουν, είναι το «θεμέλιο» πάνω στο οποίο χτίζουμε μια καλή ποιότητα ζωής. Η ακρόαση είναι βασική στο κομμάτι της επικοινωνίας και αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουμε.
 • Προσφέρετε απλόχερα τη βοήθειά σας

  Ένα από τα καλύτερα αντίδοτα κατά του στρες είναι να μην παραμένετε εγκλωβισμένοι στη σκέψη σας και ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρετε είναι βοηθώντας κάποιον άλλον. Πέραν αυτού, η βοήθεια σας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους γύρω σας και είναι το «μυστικό» της ευτυχίας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.
 • Μείνετε μόνοι 

  Για κάποιους ίσως είναι εύκολο. Για άλλους πάλι καθόλου. Όπως και να’ χει, ο χρόνος μοναξιάς κάνει τη ζωή μας πιο ισορροπημένη και πιο παραγωγική. Αξίζει λοιπόν να χαρίσετε στον εαυτό σας μερικές στιγμές μοναξιάς.

 • Δημιουργήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

  Για να κρατήσετε μακριά την απαισιοδοξία και τυχόν ανησυχίες, καταγράψτε όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνώμονες καθημερινά. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να κοιμάστε καλύτερα.
 • Πάρτε το ρίσκο 

  Το ρίσκο ενέχει κίνδυνο κι αυτό ναι. Μπορεί να είναι τρομακτικό. Αλλά είναι πιο πιθανό να μετανιώσετε για πράγματα που δεν κάνατε παρά για τα ρίσκα τελικά που πήρατε. Φροντίστε φυσικά να αρπάζετε τις ευκαιρίες για «έξυπνα» ρίσκα, εκείνα δηλαδή που έχουν πραγματικά νόημα για εσάς.

 • Μάθετε κάτι καινούριο 

  Δεν έχει σημασία ο τομέας, ούτε πόσο απλός ή δύσκολος είναι. Η μάθηση πάντοτε επαναφορτίζει το μυαλό μας και διευρύνει τις ικανότητες μας.