Η αποφυγή των συγκρούσεων είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα οικειότητας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Κατά κάποιο τρόπο, η αποφυγή συγκρούσεων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος συμπεριφοράς που αρέσει στους ανθρώπους. Συχνά έχει τις ρίζες του σε έναν βαθύ φόβο να αναστατώσει άλλους ανθρώπους και να δει τις αρνητικές αντιδράσεις τους.

Αυτός ο φόβος μπορεί να συμβεί εάν ένα παιδί μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που είναι υπερκριτικό, απορριπτικό ή καταχρηστικό. Ένα τέτοιο παιδί μπορεί να μεγαλώσει και να περιμένει αρνητικά αποτελέσματα από τη σύγκρουση. Αυτό μπορεί να κάνει αυτό το άτομο να αποσυρθεί από την αντιπαράθεση στην ενήλικη ζωή του από φόβο για τις ίδιες απορριπτικές ή επικριτικές αντιδράσεις, στις οποίες είχε εκτεθεί στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Εάν αυτό σας φαίνεται οικείο, τότε το να λέτε τη γνώμη σας και να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας μπορεί να σας εκνευρίζει, να σας τρομάζει ή να σας προκαλεί ακραίο στρες. Μπορεί, λόγου χάρη, να αλλάζετε θέμα κάθε φορά που ο σύντροφός σας θίγει ένα επίμαχο θέμα. Μπορεί, επίσης, να υπομένετε πολύ άβολες καταστάσεις επειδή δεν θέλετε να μιλήσετε και να «ταρακουνήσετε τα νερά». 

Εάν διαπιστώνετε, επομένως, ότι έχετε την τάση να προσκολλάστε στις σχέσεις σας αποφεύγοντας την αντιπαράθεση και τη σύνδεση ή είστε επιρρεπείς σε μυστικά, μπορεί να έχετε κάποιες τάσεις αποφυγής που μάθατε στην παιδική σας ηλικία. 

Το πληγωμένο εσωτερικό σας παιδί ή έφηβος που θυμάται πολύ έντονα τα περασμένα οδυνηρά αποτελέσματα της αντιπαράθεσης, μπορεί να σας κάνει να καταφεύγετε στα μαθημένα πρότυπα επιβίωσής σας κάθε φορά που αντιμετωπίζετε σύγκρουση στην ενήλικη ζωή. Αυτός είναι ένας τρόπος να διατηρήσετε την αίσθηση της ασφάλειας για να αποφύγετε να βλάψετε τον εαυτό σας.

Εάν μάθατε να αποφεύγετε τις συγκρούσεις ως παιδί, μπορεί να βρεθείτε να χάνετε γρήγορα τη φωνή σας στις σχέσεις σας. Λόγου χάρη, μπορεί να σιωπήσετε όσο πληγωμένοι κι αν είστε ή μπορεί να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν έχετε πληγωθεί καθόλου.

Όταν συνεχίζετε να κρύβετε τα συναισθήματά σας και να «σκουπίζετε» τα προβλήματα κάτω από το χαλί, στην πραγματικότητα δεν θα τα κάνετε να φύγουν. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν γιγαντωμένα, όταν δεν το θέλετε.

Το να συζητάτε ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με τον σύντροφό σας μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει έναν ισχυρότερο δεσμό μεταξύ σας. Μπορεί επίσης να σας είναι πιο εύκολο να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας σε άλλες καταστάσεις, είτε κοινωνικές είτε επαγγελματικές.

Ο φόβος της σύγκρουσης μπορεί να είναι απίστευτα βαθιά ριζωμένος, επομένως αυτό το βήμα μπορεί να είναι δύσκολο. Προσπαθήστε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι η αντιπαράθεση δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε πόνο και αγωνία. Κι όσο περισσότερο ασκείτε τις υγιείς συγκρούσεις, τόσο λιγότερο φοβάστε την επόμενη φορά.

Ποιες εμπειρίες από το παρελθόν σας μπορεί να έχουν οδηγήσει στην αποφυγή των συγκρούσεων; Από τι προσπαθείτε να ξεφύγετε όταν αποφεύγετε την αντιπαράθεση; Η επίγνωση των βασικών προτύπων επιβίωσής σας είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!