Πολύ συχνά ακούμε να ρωτάνε οι έφηβοι φίλοι ο ένας τον άλλο πόσα likes ή comments πήρε η φωτογραφία που δημοσίευσαν στο προφίλ τους. Αθώα μεν ερώτηση, που όμως μπορεί να κρύβει συναισθήματα μη αποδοχής της εικόνας του εαυτού τους.

Θεωρούν ότι όσο πιο cool είναι διαδικτυακά, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κοινωνικός τους κύκλος και έχουν άγχος σχετικά με την εικόνα που προβάλλουν στα social media.

Πριν αρχίσει ένα παιδί να ασχολείται με τα social media, ας το έχουμε ενημερώσει για όσα χρειάζεται να γνωρίζει για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας και φυσικά να σιγουρευτούμε ότι μεγαλώνει με αυτοπεποίθηση και ζει ευτυχισμένο και εκτός της οθόνης.

Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι μεγαλώνουμε παιδιά με δυνατή αυτοπεποίθηση στη ζωή τους αλλά και στα social media;

  • Τα βοηθάμε να σχηματίσουν μια υγιή εικόνα για τον εαυτό τους. Αναδεικνύουμε τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα τους. Θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους και δεν περιμένουν την αποδοχή των άλλων για να νιώσουν σημαντικά. Ένας τρόπος είναι να δίνουμε έμφαση στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, ώστε το παιδί να μην ντρέπεται για τα λάθη του, αλλά να ενθαρρύνεται να προσπαθεί και να εξασκείται διαρκώς.
  • Εμψυχώνουμε και επικροτούμε τα παιδιά όταν δοκιμάζουν κάτι καινούριο. Σίγουρα θα νιώσουν φόβο κάποια στιγμή. Οι γονείς οφείλουμε να τους δώσουμε συγχαρητήρια για το θάρρος τους. Κι αν κάνουν λάθος, ευκαιρία για μάθημα! Η παιδική ηλικία είναι ιδανική για να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να αντιμετωπίζουν τα λάθη τους στο μέλλον.
  • Η αυτοπεποίθηση των παιδιών εξαρτάται πολύ από τις απαιτήσεις μας. Όταν εμείς έχουμε θετικές προσδοκίες από αυτά, τότε εκείνα παλεύουν να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους και ενισχύεται έτσι η αυτοπεποίθησή τους. Όταν, αντίθετα, είμαστε αυστηροί (ή επικριτικοί), τότε τα παιδιά καταλήγουν φοβισμένα, χωρίς καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Η λύση είναι στην ισορροπία: ναι μεν να περιμένουμε πράγματα, αλλά να μην είμαστε αυστηροί μαζί τους.
  • Αφήνουμε τα παιδιά να βρουν τα ίδια λύση στα προβλήματά τους. Αν τους λύνουμε εμείς κάθε δυσκολία, θα μάθουν να μην προβληματίζονται. Έτσι όμως, δε θα έχουν αυτοπεποίθηση να ασχοληθούν με απαιτητικές καταστάσεις.
  • Συζητάμε με τα παιδιά μας και τους μιλάμε για τη σημασία της σύγκρουσης στην αληθινή ζωή. Αν θυμώσουν με ένα φίλο, τους υπενθυμίζουμε τη σημασία της σύγκρουσης πρόσωπο με πρόσωπο, ώστε να μάθουν να διαχωρίζουν την πραγματική από την εικονική ζωή και να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
  • Με τον ίδιο τρόπο τα βοηθάμε να καταλάβουν ότι η ζωή όπως παρουσιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μπορούμε, μάλιστα, να παίξουμε μαζί τους ένα «παιχνίδι» στήνοντας παραπλανητικές φωτογραφίες στο σπίτι και σχολιάζοντας πόσο εύκολο είναι να μας ξεγελάσει κάποιος και να μας κάνει να νιώσουμε ότι η δική μας ζωή δεν είναι τόσο όμορφη ή τόσο εντυπωσιακή.
  • Τέλος, δεν έχει νόημα να απαγορεύσουμε τα social media, μπορούμε όμως να βάλουμε χρονικό όριο στη χρήση τους – τουλάχιστον μέσα στο σπίτι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!