Μερικές από αυτές ίσως φοβάσαι να τις θέσεις ή μπορεί να μην τις έχεις σκεφτεί καν. Όμως οι απαντήσεις που θα δώσει ο σύντροφός σου θα αντικατοπτρίζουν αν ταιριάζετε ή όχι, αλλά και τα συναισθήματά του για σένα. Μη διστάσεις λοιπόν να του κάνεις τις παρακάτω ερωτήσεις, είτε πρόκειται να παντρευτείτε αύριο είτε… κάποτε στο μέλλον.

Γιατί με αγαπάς; Η αγάπη είναι τόσο δύσκολο να καλλιεργηθεί, που πάντα υπάρχουν σπουδαίοι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μας εμπνέει αυτό το συναίσθημα: Λόγοι που δεν μπορεί κάποιος να αγνοεί. Αν λοιπόν απαντήσει με γενικολογίες τύπου “δεν χρειάζομαι κάποιο λόγο”, ίσως στην πραγματικότητα πρόκειται για υπεκφυγή.

Μπορούμε να είμαστε μαζί χωρίς να μιλάμε και παρ’ όλα αυτά να αισθανόμαστε άνετα; Η σιωπή είναι υγιής. Ως ζευγάρι, ειδικά μετά από πολλά χρόνια, θα υπάρξουν πολλές στιγμές που δεν θα έχετε κάτι να πείτε ο ένας στον άλλο, όχι από θυμό ή στεναχώρια, απλώς επειδή θα γνωρίζετε τα πάντα ο ένας για την καθημερινότητα του άλλου. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, που δεν θα πρέπει να σας προκαλεί αμηχανία.

Ξέρεις αν πίνω τον καφέ μου γλυκό ή μέτριο; Ο καφές είναι μόνο ένα παράδειγμα: Αν ο άνθρωπος που σκοπεύεις να παντρευτείς δεν γνωρίζει τις μικρές, καθημερινές προτιμήσεις σου, από το αγαπημένο σου χρώμα μέχρι το πόσες κουταλιές ζάχαρη συνηθίζεις να βάζεις στα ροφήματά σου, τότε ίσως υπάρχει μεταξύ σας ένα έλλειμμα επικοινωνίας που δεν μπορείς να αγνοήσεις.

Αν δεν είχαμε γνωριστεί ποτέ, πού πιστεύεις ότι θα βρισκόσουν; Μήπως πιστεύει ότι θα ήταν ένας πιο επιτυχημένος επαγγελματίας; Μήπως θεωρεί ότι θα είχε γυρίσει τον κόσμο; Το σημαντικό είναι να μη βλέπει τη σχέση σας ως τροχοπέδη για τους στόχους και τα όνειρά του. Να κάνει ο καθένας σας ό,τι περνάει από το χέρι του για να συμβιβάσετε τις επιθυμίες σας και να μοιραστείτε τη ζωή σας, έτσι ώστε δεν θα το μετανιώσετε μελλοντικά.

Αν στη σχέση μας δεν υπήρχε το σεξ, τι θα απέμενε; Αν απουσιάζει η συναισθηματική και πνευματική επαφή, τότε μια σχέση είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να αποτύχει, ακόμη κι αν τώρα ανάβει… πυρκαγιές στο κρεβάτι. Μετά από μερικά χρόνια, όταν το πάθος στην καλύτερη περίπτωση θα έχει μετριαστεί, θα εκτιμάς ένα σύντροφο με τον οποίο θα μπορείς να μοιραστείς τα προβλήματα, τις χαρές σου και να κάνεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις: ένα σύντροφο που δεν θα είναι μόνο εραστής αλλά και φίλος.

Υπάρχει κάτι στο παρελθόν σου που θα πρέπει να γνωρίζω; Μην τον πιέσεις να σου απαντήσει. Μπορεί, για τους δικούς του λόγους, να έχει κρατήσει για τον εαυτό του κάποιο μυστικό που δεν απειλεί τη σχέση σας, αλλά και που δεν θα την ωφελούσε αν αποκαλυπτόταν. Από την άλλη όμως, θέτοντάς του αυτή την ερώτηση του δίνεις την ευκαιρία να μοιραστεί μαζί σου οτιδήποτε μπορεί να δικαιολογεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά του ή θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.

Τι σημαίνει για σένα γκρίνια; Με θεωρείς γκρινιάρα; Η γκρίνια μεταφράζεται για τον καθένα μας σε διαφορετικές συμπεριφορές. Είναι μια φαινομενικά ακίνδυνη αντίδραση, η οποία όμως μπορεί με την πάροδο των χρόνων να υπονομεύσει τη σχέση. Ρώτησέ τον λοιπόν τι τον κουράζει σε εσένα ώστε να προσπαθήσεις να το αποφύγεις ή τουλάχιστον να το μετριάσεις. Εννοείται ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι αμοιβαία!

Αν ήμουν ανήμπορη, θα με φρόντιζες; Δύσκολα θα σου απαντούσε “όχι”, αλλά από το ύφος και τον τόνο της φωνής του θα καταλάβεις αν το εννοεί. Αν δεν είναι σε θέση να σε πείσει ότι θα σε στηρίξει στα εύκολα και στα δύσκολα, τότε αυτός ο άντρας δεν είναι για σένα.