Σύμφωνα με νέα μελέτη, το να παρατηρούμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στην εργασία μας, έχει ισχυρή επίδραση στον οργανισμό μας, σε σημείο που να μπορεί να μειώσει τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μας. Οι ερευνητές προτείνουν έναν τρόπο για να το καταφέρνουμε, με τον απλό τίτλο «τα τρία καλά πράγματα».
Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εργάσιμης ημέρας, τα αρνητικά αλλά και τα θετικά πράγματα είναι αναπόφευκτα. Βέβαια, αν θέλουμε να μειώσουμε το άγχος μας και τα αρνητικά συναισθήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φωτίζουμε τις θετικές εμπειρίες και να επικεντρωνόμαστε σε αυτές.
Αυτή η τεχνική είναι θεραπευτική σύμφωνα με τους επιστήμονες, και ακόμα και οι μικρές θετικές εμπειρίες μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση τους στρες, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών συμπτωμάτων του, όπως οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκές εντάσεις.
Και πώς το κάνουμε αυτό;
Το να φωτίζουμε τα θετικά σημεία, ειδικά όταν μια μέρα «πάνε όλα στραβά», όπως συνηθίζουμε να λέμε, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με μια ομάδα ανθρώπων για τρεις εβδομάδες, οι οποίοι κλήθηκαν μετά το τέλος της εργασίας τους να αφιερώνουν καθημερινά 5 έως 10 λεπτά γράφοντας τα 3 θετικά σημεία της ημέρας τους. Στη συνέχεια έπρεπε να εξηγήσουν γιατί αυτά τα πράγματα πήγαν καλά.
Οι απαντήσεις ήταν ποικίλες, και τα θετικά σημεία μιας ημέρας για τον εκάστοτε εργαζόμενο μπορεί να ήταν από το καλό φαγητό της ημέρας, μέχρι την αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους του, ή ακόμη το ότι ήταν Παρασκευή.
Για παράδειγμα όπως αναφέρουν οι επιστήμονες μια νοσηλεύτρια ανέφερε: «Ένας γιατρός μου έδωσε ένα κομπλιμέντο σήμερα. Γιατί; Επειδή ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βοήθησα έναν ασθενή ο οποίος είχε ένα επεισόδιο».
Σύμφωνα με τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Academy of Management, τα επίπεδα του άγχους -τόσο ψυχικά όσο και σωματικά- μειώθηκαν.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες, καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος, ήταν σε θέση να επικεντρώνονται στα θετικά σημεία της ημέρας και να «απενεργοποιούν» τις αγχωτικές σκέψεις της δουλειάς όταν επέστρεφαν στο σπίτι. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες μοιράζονταν αυτές τις θετικές εμπειρίες με τους συνανθρώπους τους, πράγμα που σύμφωνα με τους επιστήμονες δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Σε ένα δεύτερο στάδιο, παρατηρήθηκε ότι η μείωση του στρες, μέσω της παρατήρησης των θετικών πραγμάτων, βοήθησε τους συμμετέχοντες να κοιμούνται καλύτερα και να έχουν καλύτερη διάθεση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο να συμβαίνουν όλο και καλύτερα πράγματα την επόμενη ημέρα.
Αν και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως οι αρνητικές σκέψεις είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν όπως και η μείωση του στρες ειδικά στην ώρα εργασίας, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το να εστιάζουμε σκόπιμα σε θετικά γεγονότα δημιουργεί τουλάχιστον μια ισορροπία.
Η ερευνητική ομάδα προτείνει πως και οι εταιρείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση τους στρες. Το μυστικό, προτείνουν, θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια συνάντηση που θα τονίζει τα θετικά σημεία της ημέρας, τι πήγε δηλαδή καλά, χωρίς φυσικά να παραβλέπεται, με έναν ήπιο τρόπο, η υπογράμμιση αυτών που χρειάζονται βελτίωση.
Κάτι τέτοιο, έχοντας κατά νου τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και να ακούγεται ουτοπικό, αλλά η πρόταση των ειδικών, όπως κάθε κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάθεση, την υγεία, και την παραγωγικότητά μας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοείται, ειδικά όταν είναι πηγή δύναμης και ευημερίας.
Πηγή:pathfinder.gr