Η απιστία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους χωρισμού. Αν και τα στατιστικά στοιχεία ποικίλλουν, φαίνεται ότι πάνω από το 50% των συντρόφων (γυναίκες και άνδρες) θα απατήσουν τουλάχιστον μία φορά στη σχέση τους. Εάν σας έχουν απατήσει, είναι δυνατό να σώσετε τη σχέση σας – εφόσον το επιθυμείτε – αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς. Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας που είναι εξοικειωμένος με αυτό το είδος θεραπείας, θα μπορούσε ενδεχομένως να σας βοηθήσει.

Ποια είναι τα αίτια της απιστίας
Αν και δεν δικαιολογείται ποτέ (επειδή αν κάποιος είναι τόσο δυστυχισμένος, μπορεί να επιλέξει άλλη διαδρομή), τα ακόλουθα είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες απιστίας και οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να απατήσει:

Ο σύντροφος κάποιου έχει ήδη απατήσει
Πολλοί των οποίων οι σύντροφοί τους τους έχουν απατήσει, αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν το ίδιο. Αυτό συνήθως ξεκινά έναν κύκλο συνεχούς εξαπάτησης και προσπάθειας να δει κανείς πόσο μπορεί να βλάψει τον άλλον, όπως ένας διαγωνισμός για το ποιος θα κερδίσει. Αυτό είναι παιδικό και ανώριμο και δεν είναι ένας υγιής τρόπος να διαχειριστείς τον πόνο μιας υπόθεσης.

Δυστυχία στο γάμο
Τα άτομα συχνά παντρεύονται με την προσδοκία ότι ο/η σύζυγός του/της θα εκπληρώσει όλες τις ανάγκες τους ή θα «τα κάνει ευτυχισμένους». Όταν (γρήγορα) αρχίζουν να βλέπουν ότι ο σύζυγος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τόσο υψηλή προσδοκία, αρχίζουν να την αναζητούν αλλού, ξεκινώντας συχνά μια σειρά από ανθυγιεινές σχέσεις. Υπάρχουν αναπόφευκτες εποχές και μέρες που δεν θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι ή ευτυχισμένοι στο γάμο σας. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα είναι κάθε μέρα διασκεδαστική και χαρούμενη με τον σύζυγό σας, θα είστε σε θέση να αντέξετε τις δύσκολες μέρες και θα είστε σε θέση να προβλέψετε καλύτερες μέρες.

Γενέθλια-«ορόσημο»
Έχει βρεθεί ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν τους συζύγους τους όταν πλησιάζουν γενέθλια-«ορόσημο» (30, 40, 50, 60). Μπορεί να προσπαθούν να βρουν νόημα στη ζωή τους ή να αισθανθούν ξανά νέοι. Υπάρχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στις γυναίκες, αν και είναι λιγότερο συχνό απ’ ό,τι στους άνδρες.

Οικονομική εξάρτηση
Σύμφωνα με το Business Insider, «αν εξαρτάσαι οικονομικά από τον σύζυγό σου, είναι πιο πιθανό να τον απατήσεις», ειδικά αν είσαι άντρας. Ωστόσο, εάν οι άνδρες αποτελούν το 70% του εισοδήματος του νοικοκυριού, είναι πιο πιθανό να απατήσουν. Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι λιγότερο πιθανό να απατήσουν, ακόμη κι αν βγάζουν περισσότερα χρήματα βγάζουν.

Σεξουαλική δυσαρέσκεια
Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο στενοχωρημένοι όταν οι σύντροφοί τους τούς απατούν σεξουαλικά, ενώ οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τη συναισθηματική απιστία. Ένας άντρας βρίσκει μια άλλη γυναίκα πιο ελκυστική κι επιθυμητή και την ερωτεύεται. Ή μια γυναίκα δεν είναι σεξουαλικά ικανοποιημένη με τον άντρα της. Ωστόσο, συχνά η σεξουαλική δυσαρέσκεια στη σχέση κάποιου δελεάζει τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να βρουν ικανοποίηση αλλού αντί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε σεξουαλική δυσαρέσκεια μαζί με τον σύζυγό τους.

Σωματική ή συναισθηματική απόσταση
Ίσως ένας σύντροφος εργάζεται πολλές ώρες και σπάνια βρίσκεται στο σπίτι ή ταξιδεύει συχνά, και ο άλλος νιώθει παραμελημένος. Ή, ο σύντροφος μπορεί να είναι σωματικά παρών, αλλά συναισθηματικά μη διαθέσιμος. Ο άλλος προσπαθεί να συνδεθεί και να κρατήσει «ζωντανή την αγάπη», αλλά ο σύντροφός του έχει αποτραβηχτεί συναισθηματικά. Αυτό συχνά οδηγεί τον άλλον να προσπαθεί να βρει κάποιο άλλο άτομο που είναι συναισθηματικά και σωματικά παρών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!