Ο χρόνος που περνάμε μόνοι παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική μας υγεία. Το να βρίσκουμε χρόνο για να εμάς, αλλά και το να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας έχει μια σειρά από βασικά οφέλη, όπως xρόνος για «εσωτερική εξερεύνηση», δημιουργικότητα και ενέργεια για κοινωνικές συναναστροφές.

Τα σημάδια ότι χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας
Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσετε τα σημάδια ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο μακριά από όλους. Μερικά από αυτά είναι:
• Εκνευρίζεστε εύκολα, πολλές φορές με ασήμαντες αφορμές
• Δεν θέλετε να κάνετε πράγματα με φίλους ή με την οικογένειά σας
• Νιώθετε υπερένταση
• Έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση
• Αγχώνεστε γενικότερα να περάσετε χρόνο με άλλους ανθρώπους

Αν «παλεύετε» με κάποιο από αυτά τα σημάδια, περνώντας λίγο χρόνο μόνο με τον εαυτό σας, μπορεί να έχει σημαντική επανορθωτική δράση.

Δημιουργικότητα
Όσο παραμένετε μόνοι, μπορείτε να αφήσετε «ελεύθερο» το μυαλό σας να ονειρευτεί και να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Όταν δεν ανησυχείτε για το τι λένε οι άλλοι και δεν αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους, εστιάζουμε «προς τα μέσα».

Σύμφωνα με έρευνες, το να είσαι μόνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που τροφοδοτούν την δημιουργική διαδικασία. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που σκόπιμα περνούν χρόνο μόνοι, τείνουν να είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications το 2020, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σκόπιμη κοινωνική απομόνωση οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα των νευρικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με τη φαντασία. Όταν δηλαδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει κάποια κοινωνική διέγερση, ενισχύει τα «δημιουργικά του δίκτυα» για να… γεμίσει το κενό.

Άλλο μοναχικότητα, άλλο μοναξιά
Το να μένεις μόνος με τον εαυτό σου όμως, δεν ισοδυναμεί με μοναξιά. Η μοναξιά χαρακτηρίζεται από αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με την απομόνωση. Ο χρόνος που αφιερώνεις μόνος με τον εαυτό σου, περιλαμβάνει στοιχεία «απελευθέρωσης, έμπνευσης και αναζωογόνησης.

Τι να κάνω μόνος μου;
Εάν σκέφτεστε να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας, είναι σημαντικό να το κάνετε με τρόπους που είναι ωφέλιμοι για την ψυχική σας ευεξία:
• Επιλέξτε τον χρόνο
Πότε θέλετε να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι; Προγραμματίστε αυτόν τον χρόνο και βεβαιωθείτε πως δεν θα σας ενοχλήσει κανείς.
• Απενεργοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η εστίασή σας πρέπει να είναι στις δικές σας σκέψεις και στα δικά σας ενδιαφέροντα και όχι σε αυτά που κάνουν οι άλλοι.
• Φτιάξτε ένα πλάνο
Δεν αισθάνονται όλοι άνετα να περνούν χρόνο μόνοι, οπότε μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να σχεδιάσετε τι θέλετε να κάνετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λίγο χρόνο χαλάρωσης ή την ανάγνωση ενός βιβλίου.
• Βγείτε μια βόλτα
Το να βρίσκεστε έξω έχει πάντα ευεργετικό αντίκτυπο στην εσωτερική σας ευημερία. Το να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας σε έναν εξωτερικό χώρο, είναι πολύ πιθανό να σας κάνει να νιώσετε «άλλος άνθρωπος» μετά.

Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες σε σχέση με τον κοινωνικό και τον ατομικό του χρόνο. Πρέπει πάντα να προσπαθείτε να βρείτε την ισορροπία και το τι ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!