Γιατί ο εγκέφαλος αγαπά τα ψώνια σε τέτοιο βαθμό που συχνά το αποκαλούμε «shopping therapy»;

Μια βόλτα στα μαγαζιά ή το online shopping μπορεί να φτιάξει την ψυχολογία σας μετά από μια πιεστική και κουραστική ημέρα καθώς σας αποσπά την προσοχή από τα πράγματα που σας προκαλούν άγχος.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Psychology υποστηρίζει ότι η λήψη αποφάσεων σχετικά με τις αγορές συμβάλει στην ενίσχυση της αίσθησης του ελέγχου και της αυτονομίας ενώ φαίνεται ότι απαλύνει τη θλίψη.

Μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι το οι άνθρωποι που αγόραζαν πράγματα που τους ευχαριστούσαν είχαν έως και 40 φορές περισσότερη αίσθηση ελέγχου από εκείνους που δεν ψώνιζαν.

Επιπλέον, όσοι αγόραζαν αντικείμενα ήταν 3 φορές λιγότερο λυπημένοι από εκείνους που απλώς κοιτούσαν τις βιτρίνες.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι όταν αισθάνεστε ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ελπίζατε, το να αποκτήσετε ακριβώς αυτό που θέλετε εκείνη τη στιγμή μπορεί να μοιάζει με ένα σπουδαίο προσωπικό επίτευγμα.

H ευτυχία που νιώθετε κάνοντας κάτι που απολαμβάνετε και «σπάτε» τη μονοτονία, μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αντίθετα, όταν οι άνθρωποι είναι πνευματικά εξαντλημένοι, δεν λειτουργούν το ίδιο καλά και έχουν μειωμένη γνωστική ικανότητα. Και όταν κάποιος επαναλαμβάνει συνεχώς μια εργασία, σύντομα θα κουραστεί, θα βαρεθεί και τελικά, θα χάσει το ενδιαφέρον του.