Η Maytal Eyal είναι ψυχολόγος, συγγραφέας και ομιλήτρια. Είναι ευρύτερα γνωστή μέσα από το podacast Heal With It και στις αρχές του Οκτωβρίου το Time φιλοξένησε ένα κείμενό της με τίτλο «Η αυτο-αποσιώπηση αρρωσταίνει τις γυναίκες».
Μέσα από αυτό μοιράζεται και την πιο συνηθισμένη συμβουλή που δίνει στις θεραπευόμενές της και δεν είναι αυτή που κάποιος θα περίμενε να ακούσει από έναν ψυχολόγο. «Να είστε πιο απογοητευτικές» τις συμβουλεύει η Maytal Eyal.
Η ίδια εξηγεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που την προσεγγίζουν για βοήθεια είναι γυναίκες και δίνουν μάχη με τον φόβο ότι θα απογοητεύσουν τους ανθρώπους γύρω τους. «Η κουλτούρα μας επιβραβεύει της γυναίκες που είναι ευχάριστες, αυτοθυσιάζονται, έχουν τον συναισθηματικό έλεγχο και μοιάζει παράλογο για τους θεραπευόμενούς μου να λένε ‘όχι’ – η να διεκδικήσουν έντονα τα θέλω και τις ανάγκες τους. Η δουλειά μου όμως είναι να τους βοηθήσω να συνειδητοποιήσουν ότι η υγεία τους μπορεί κυριολεκτικά να εξαρτάται από αυτό» περιγράφει στο Time η Eyal.
Σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν στο 80% αυτοάνοσες ασθένειες. Κινδυνεύουν περισσότερο από χρόνιο πόνο, αϋπνία, ινομυαλγία, long Covid, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ημικρανίες ενώ έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άντρες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή. Οι γυναίκες έχουν να διαχειριστούν κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες σε διπλάσιο ποσοστό από τους άντρες και αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα ανορεξία, την πιο θανατηφόρα ψυχική διαταραχή.
Πολλοί είναι οι λόγοι που εξηγούν τον λόγο που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες ασθένειες. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, όπως σημειώνει η ψυχολόγος, δείχνουν ότι η αυτο-αποσιώπηση των γυναικών δεν προκαλεί μόνο ψυχολογικά θέματα όπως κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές αλλά και σωματικές ασθένειες.
Γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους
Σε μία από τις έρευνες παρακολουθούσαν 4.000 ανθρώπους στη Μασαχουσέτη για 10 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν εξέφραζαν τον εαυτό τους όταν τσακώνονταν με τους συζύγους τους είχαν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με αυτές που εκφράζονταν.
Όταν οι γυναίκες καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και βάζουν στην άκρη τις ανάγκες τους, εξηγεί η Maytal Eyal, υποφέρουν από θέματα υγείας. Είναι όμως δύσκολο για εκείνες να κάνουν διαφορετικά σε μια κουλτούρα που τις προτιμά “ήσυχες”. Αυτά τα πρότυπα δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο. Για πολλές γυναίκες είναι πιο εύκολο -ακόμα και ωφέλιμο- να αποσιωπήσουν τις ανάγκες τους θυσιάζοντας την υγεία τους από το να ορθώσουν ανάστημα σε αυτά που επιβάλει η σύγχρονη κοινωνία.
«Οι θεραπευόμενές μου, μου λένε πράγματα όπως ‘δεν μου αξίζει να βάλω τις ανάγκες μου πρώτες. Δεν είμαι αυτή που φέρνει το ψωμί’ ή ‘είπα ναι παρόλο που δεν θέλω’. Στην προσπάθειά τους να θεωρηθούν ‘καλές’ από την κοινωνία παίρνουν το ρίσκο να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους» περιγράφει η ψυχολόγος.
Οι συμβουλές που η Maytal Eyal δίνει στις γυναίκες
Μία από τις συμβουλές που εκείνη δίνει για να τις βοηθήσει είναι να συνειδητοποιήσουν ότι πίσω από κάθε συναίσθημα υπάρχει μία ανάγκη. Προσπαθεί να τις εκπαιδεύσει να δουν τον εαυτό τους ως παράθυρο και αντί να καταπιέσουν τον θυμό τους να θέσουν στον εαυτό τους την εξής ερώτηση: τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;
Μία άλλη πρακτική είναι τα όρια. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι αν επικοινωνήσουμε με ειλικρίνεια τις ανάγκες και τα όριά μας θα απειλήσει τις σχέσεις μας. Αλλά η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο.
Για να αναδιαμορφώσουμε τις αξίες των γυναικών, μια νέα “κανονικότητα” πρέπει να δημιουργηθεί -στην οποία θα τιμούμε τα συναισθήματά μας, θα βάζουμε προτεραιότητα τις ανάγκες μας και θα επικοινωνούμε ανοιχτά τα όριά μας.