Για μία γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη αρχικά με την υποψία και στη συνέχεια με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, το πρώτο αυτό διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει και όλες τις εξετάσεις κατ’ αρχάς για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και στη συνέχεια για τη σταδιοποίηση της νόσου, είναι πολύ αγχωτικό και ψυχοφθόρο.

Η γυναίκα βρίσκεται μπροστά σε ένα ξαφνικό γεγονός που της προκαλεί σοκ και παράλληλα άγχος και φόβο για το πόσο σοβαρό είναι όλο αυτό που της συμβαίνει και ποια εξέλιξη θα έχει.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα αποτελεί πρόκληση για την ασθενή με τον καρκίνο του μαστού όπως και για κάθε ασθενή που έχει βιώσει και πολεμήσει μία σοβαρή ασθένεια.

Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού αλλάζει η ταυτότητα της γυναίκας και με το στρες των εξετάσεων που συνεχίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά τα πρώτα 5 χρόνια, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί το τραύμα.

Ετσι, ειδικά γι’ αυτά τα πρώτα χρόνια η πρώην ασθενής βρίσκεται σε μία διαδικασία πένθους επειδή έχει απολέσει την ανεμελιά του αισθήματος υγείας και μπορεί επίσης να βιώνει κατάθλιψη, φοβίες, μετατραυματικό στρες, ενώ πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από τη σκέψη ότι αφού ένα άσχημο πράγμα συνέβη μία φορά τότε είναι βέβαιο ότι θα ξανασυμβεί.

Συνήθως για να μπορέσει ο/η πρώην ασθενής να αφήσει πίσω αυτή την αίσθηση χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος, ίσως η πρώτη πενταετία.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναφέρουν μία εμπειρία που τους άλλαξε τη ζωή ανακαλύπτοντας τη σημασία της, το εφήμερο της ύπαρξης και την αξία του να ζουν την κάθε στιγμή στο έπακρο.

Αυτή η ψυχική ανάπτυξη διατηρείται συνήθως καλύτερα όταν συνδυαστεί και με ψυχοθεραπεία, διαφορετικά οι άνθρωποι τείνουμε – αφού περάσει ο πρώτος κίνδυνος – να επιστέφουμε σε αυτό που ξέρουμε και σε μία ζωή γεμάτη στρες, πίεση κ.λπ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!