Ένα είναι σίγουρο για τον ύπνο: όταν είναι ποιοτικός και τις σωστές ώρες μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει. Ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα για τον ύπνο που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και που επηρεάζουν τη διάθεσή μας, όπως για παράδειγμα η πλευρά του κρεβατιού που κοιμόμαστε.

Ναι σωστά διαβάσατε, η ανάλογα από ποια μεριά του κρεβατιού κοιμάστε παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς νιώθετε όλη την ημέρα. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε το Premier Inn , η οποία παρακολούθησε 3.000 ενήλικες, όσοι κοιμόντουσαν στην αριστερή πλευρά, ξυπνούσαν πιο ευτυχισμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι για την ημέρα. Ήταν πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν το σκληρό φόρτο εργασίας και τα άγχη της καθημερινής ζωής. Ενώ εκείνοι που κοιμόντουσαν στη δεξιά πλευρά, γκρίνιαζαν συνέχεια και είχαν αρνητική διάθεση.
Ο ύπνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται σωστά μπορεί να μην έχουν ενέργεια και με το πέρασμα του χρόνου να καταλήξουν με προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Επίσης η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την πείνα. Εάν δεν κοιμόμαστε σωστά, τα επίπεδα της λεπτίνης, ορμόνης κορεσμού, μειώνονται, ενώ η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας, αυξάνεται, πράγμα που μας οδηγεί σε κατανάλωση περισσότερου φαγητού. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως η έλλειψη ύπνου μειώνει τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ή άνοιας. Ο μη ποιοτικός ύπνος αυξάνει επίσης τις ορμόνες του στρες και αυτές μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό ο ύπνος είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι ίσως πιστεύατε μέχρι σήμερα. Πλέον όμως μεγάλη σημασία παίζει και η μεριά του κρεβατιού στην οποία κοιμάστε. Έτσι λοιπόν εάν διαπιστώσετε πως το πρωί ξυπνάτε και δεν έχετε όρεξη για τίποτα, σκεφτείτε μήπως πρέπει απλά να αλλάξετε πλευρά.