Το να μείνει μία γυναίκα έγκυος ξανά, αφού ήδη χάσει ένα μωρό, μπορεί να προκαλέσει άγχος και αγωνία, τόσο σε εκείνη όσο και στον σύντροφό της. Τα συναισθήματα αλληλοσυγκρούονται: ενθουσιασμός και ελπίδα χάρη στη νέα εγκυμοσύνη από τη μία, αλλά και φόβος μήπως κάτι δεν πάει πάλι καλά, από τη άλλη. Όλα αυτά, όμως, είναι απολύτως φυσιολογικά.

Μετά από μία αποβολή, μία θνησιγένεια ή τον θάνατο ενός μικρού παιδιού, πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μία νέα εγκυμοσύνη. Η απάντηση έχει σίγουρα να κάνει με την κάθε περίπτωση και η συμβολή κάποιου ειδικού είναι απαραίτητη.

Οι περισσότεροι γιατροί, για παράδειγμα, θα συμφωνήσουν πως είναι ασφαλές για μία γυναίκα που είχε μία αποβολή να ξαναμείνει έγκυος μετά από δύο ή τρεις εμμηνορροϊκούς κύκλους. Είναι, όμως, εκείνη και ο σύντροφός της εξίσου έτοιμοι ψυχολογικά και συναισθηματικά;

Ψυχραιμία και αισιοδοξία

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που έμειναν απρόσμενα έγκυες μετά από μία αποβολή να είναι ψύχραιμες και να ελπίζουν για το καλύτερο. Η πλειοψηφία όσων υπέστησαν αποβολή η θνησιγένεια και ξαναέμειναν έγκυες είχαν καλές εγκυμοσύνες και απέκτησαν υγιή μωρά, ενώ οι γιατροί που γνωρίζουν ένα τέτοιο ιστορικό παρακολουθούν πιο εντατικά την γυναίκα που είναι πάλι έγκυος, κάνοντάς τη να νιώθει πιο ασφαλής.

Σε κάθε περίπτωση, αν μείνατε έγκυος μετά από μία απώλεια και νιώθετε ανασφάλεια και άγχος, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στον οποίον θα εκφράσετε τις σκέψεις σας και θα σας προσφέρει την κατάλληλη ψυχολογική στήριξη.

Ταυτόχρονα, δείτε την περίοδο της νέας σας εγκυμοσύνης ως μία καλή ευκαιρία να φροντίσετε τον εαυτό σας και το μωρό που μεγαλώνετε στην κοιλιά σας, να κοιμηθείτε αρκετά, να φάτε θρεπτικά γεύματα, να χαλαρώσετε (π.χ. με ασκήσεις γιόγκα), να ψυχαγωγηθείτε με άτομα και εξόδους που σας φτιάχνουν την διάθεση αλλά και να κάνετε όνειρα και πλάνα για το μέλλον.