Οι ρομαντικοί πιστεύουν πως η ερωτική έλξη είναι ένα αυθόρμητο συναίσθημα που «βγαίνει» απευθείας μέσα από την καρδιά.  Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ο εγκέφαλός μας, ο οποίος κάνει έναν σωρό υπολογισμούς, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων, που είναι πραγματικά υπεύθυνος για τον καθορισμό της έλξης. Το γεγονός, βέβαια, ότι οι υπολογισμοί αυτοί λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο, δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα ζεστά, τρυφερά συναισθήματα βρίσκονται μόνο στο κεφάλι σας. Στην πραγματικότητα και οι πέντε αισθήσεις παίζουν η κάθε μία τον δικό της ρόλο όταν συναντάτε έναν άνθρωπο που σας αρέσει.

Σε ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά
Τα μάτια είναι το πρώτα που δίνουν εντολή τον εγκέφαλο για έλξη.
Τα πρότυπα ομορφιάς  διαφέρουν μεταξύ πολιτισμών και εποχών, όμως τα χαρακτηριστικά της νεότητας, της γονιμότητας και της καλής υγείας, όπως τα μακριά λαμπερά μαλλιά ή το απαλό, χωρίς σημάδια δέρμα, σχεδόν πάντα είναι επιθυμητά, γιατί συνδέονται με την αναπαραγωγική ικανότητα. Όταν τα μάτια λοιπόν αντικρίζουν κάτι που τους αρέσει, το ένστικτο καλεί το άτομο να πλησιάσει, προκειμένου να ερευνήσουν και οι υπόλοιπες αισθήσεις το… αντικείμενο του πόθου.

H όσφρηση και η «χημεία» του έρωτα
H μύτη μας δεν ξεγελιέται. Μπορεί  τα αρώματα, οι κολόνιες, τα αποσμητικά, οι κρέμες περιποίησης να την εμποδίζουν  στην προσπάθεια να εντοπίσει τις πραγματικές οσμές κάθε σώματος, είναι αδύνατον, όμως, να την παραπλανήσουν!  Πίσω από τις κατασκευασμένες, χημικές μυρωδιές «εντοπίζει» τις φυσικές μυρωδιές  που μας διεγείρουν, σπρώχνοντάς μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε στην αγκαλιά του βιολογικά καλύτερου για εμάς ερωτικού συντρόφου. Aν μέχρι τώρα θεωρούσατε την όσφρηση ως μια απλή αίσθηση που μας προσφέρει ικανοποίηση καθώς μυρίζουμε ένα λουλούδι, πρόσφατη έρευνα απέδειξε, πως οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να μυρίζουν και να επιλέγουν τους άνδρες με βάση την οσμή του σώματός τους. 

Θέλω να μου μιλάς…

Όσο σημαντική είναι η όσφρηση για την επιλογή του ερωτικού μας συντρόφου άλλο τόσο σημαντική είναι και η ακοή. Οι άνδρες προτιμούν γυναίκες με «ψιλές», λαχανιασμένες φωνές που μιλούν αργά και καθαρά, σε συνδυασμό με μικρότερους σωματότυπους από τους ίδιους. Οι γυναίκες, από την άλλη, προτιμούν άνδρες με «βαριές» φωνές που να μιλούν λίγο πιο γρήγορα και να έχουν μεγαλύτερο σωματότυπο από τις ίδιες.


Αγγίξτε για να νιώσετε
Μη σας κάνει  εντύπωση ότι και το άγγιγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της ερωτικής έλξη. Είναι ο πραγματικός σκηνοθέτης του έρωτα, αφού συντονίζει όλες τις άλλες αισθήσεις. Κάθε φορά που ένα ερέθισμα γίνεται αντιληπτό από ένα συγκεκριμένο αισθητήριο όργανο, η αφή από το άγγιγμα χάρη στις νευρικές απολήξεις του δέρματος είναι αυτή που μας κατευθύνει να έρθουμε ,με το άλλον  όλο και πιο κοντά…Για να καταλάβουμε πόσο η αφή επηρεάζει τη σκέψη μας και τα συναισθήματα μας  έγινε ένα πείραμα, και στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κρατήσουν για μια στιγμή έναν καφέ, κάποιοι έναν κρύο και κάποιοι έναν ζεστό και να διαβάσουν μία ιστορία για ένα υποθετικό άτομο.  Αργότερα τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την προσωπικότητά του. Αυτοί που είχαν κρατήσει τον ζεστό καφέ θεώρησαν το άτομο στην ιστορία ως πιο χαρούμενο, πιο κοινωνικό, πιο γενναιόδωρο και πιο εγκάρδιο από όσους είχαν κρατήσει τον παγωμένο καφέ, οι οποίοι έκριναν το άτομο ως κρύο, στωικό και μη τρυφερό.

Η γεύση …από το φιλί
Μεγάλος λόγος και ανάλυση γίνεται για το πρώτο φιλί. Το φιλί σχετίζεται με μια  πλούσια και σύνθετη ανταλλαγή απτών και χημικών στοιχείων, όπως η μυρωδιά της ανάσας και η γεύση του στόματος. Η μαγική εκείνη στιγμή είναι τόσο κρίσιμη που η πλειοψηφία ανδρών και γυναικών αναφέρει ότι έχει χάσει το ερωτικό ενδιαφέρον για κάποιον, έπειτα από ένα κακό πρώτο φιλί.