Είναι πολύ σύνηθες να νιώθεις ότι το να μένεις μόνος είναι τρομακτικό και συνώνυμο με την αποτυχία ή την έλλειψη σε κάτι. Πράγματι πολλοί άνθρωποι μένουν σε δυστυχισμένες και μη υγιείς σχέσεις εξαιτίας του φόβου της μοναξιάς. Άλλοι, πηγαίνουν συνεχώς από μία σχέση στην επόμενη. Φαίνεται να προτιμούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο παρά να είναι μόνοι.

Αν η σχέση σου μόλις τελείωσε και είσαι αποφασισμένος να δώσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να επενδύσεις σε αυτόν, διάβασε κάποιες ιδέες για να εκμεταλλευτείς αυτόν τον χρόνο στην ζωή σου.

Συνειδητοποίησε την σημασία της μοναξιάς

Το να είσαι μόνος/η, σου επιτρέπει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να τον γνωρίσεις και να βελτιώσεις την σχέση σου μαζί του. Πρέπει να είσαι ξεκάθαρος γιατί αξίζει να είσαι μόνος για κάποιον καιρό. Αλλιώς, στον πρώτο φόβο ή εμπόδιο, θα κοιτάξεις εξωτερικά για κάτι που πρέπει να έρχεται από μέσα σου. Πάνω απ’ όλα, βοηθάει να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς σε προσωπικό επίπεδο.

Ενδυνάμωσε την αγάπη για τον εαυτό σου

Όταν μια σχέση τελειώνει, χάνεις την κύρια πηγή αγάπης, στήριξης, κατανόησης και επιβεβαίωσης. Συνεπώς, με στόχο να μην σε κυριεύσει το κενό, πρέπει να μάθεις να το γεμίσεις μόνος σου. Αν το βρίσκεις δύσκολο να είσαι μόνος, πιθανότατα δεν έχεις ισχυρή αυτοπεποίθηση. Με άλλα λόγια δεν θεωρείς τον εαυτό σου πολύτιμο, άξιο ή επαρκή.

Αυτή είναι η ιδανική στιγμή να ξεκινήσεις να μιλάς στον εαυτό σου και να τον αντιμετωπίζεις με αγάπη. Πρέπει να του δείξεις συμπόνοια και σεβασμό και να του προσφέρεις τους καλύτερους ανθρώπους και εμπειρίες. Στην πραγματικότητα, σκέψου όλα αυτά που μπορούσες να κάνεις για τον σύντροφο σου και τώρα καν’ τα για τον εαυτό σου.

Κάνε νέα σχέδια

Χωρίς να το θες και συχνά χωρίς να το συνειδητοποιείς, όταν είσαι σε μια σχέση, καταλήγεις να βάζεις στην άκρη τα ενδιαφέροντα σου, τα χόμπι σου και τα προσωπικά σου σχέδια. Αυτό γίνεται επειδή η προσοχή σου και η προσπάθεια σου επικεντρώνονται στον/στην σύντροφό σου και σχεδόν ξεχνάς ποιος είσαι.

Παρ’ ολ’ αυτά, μετά τον χωρισμό μπορείς να ξαναρχίσεις αυτές τις δραστηριότητες που απολάμβανες τόσο πολύ και εγκατέλειψες. Μπορείς να ανακτήσεις τα σχέδια, τα όνειρα, τις ελπίδες που είχες σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί ακόμα να είναι μια εξαιρετική στιγμή να κάνεις νέα σχέδια και να θέσεις στόχους για το μέλλον.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ή μηνών μετά τον χωρισμό, η σκέψη σου θα είναι συνεχώς στον πρώην σύντροφο σου, στις στιγμές που μοιραστήκατε και ό,τι κάνατε που τώρα δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι υπερβολικά οδυνηρές και επιζήμιες και η καλύτερη στρατηγική για να τις αποφύγεις είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Ξεκίνα με το να φροντίζεις τον εαυτό σου σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Μπορείς να αρχίσεις με γυμναστική, με διατροφή ή την φροντίδα του δέρματος σου. Μπορεί να θελήσεις να ξεκινήσεις διαλογισμό, να γράφεις ένα «θεραπευτικό» ημερολόγιο ή να περνάς χρόνο με ανθρώπους που σε αγαπούν και σε κάνουν να νιώθεις καλά. Κάνε τον εαυτό σου την κύριά σου προτεραιότητα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!