Όπως πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν είναι μόνο αρνητικα, έτσι και η εμμηνόπαυση έχει τα θετικά της. Είναι πιο δύσκολο να τα εντοπίσεις, αλλά υπάρχουν. Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης μάς βοήθησε να τα αναδείξουμε.

Τέλος στην περίοδο και τα επώδυνα συμπτώματά της

Αυτό σημαίνει τέλος στη δυσμηνόρροια ή τη βαριά αιμορραγία. Τέλος στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τις ψυχικές μεταπτώσεις που το συνοδεύουν.

Τέλος στους ορμονικούς πονοκεφάλους

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες που σχετίζονται με τον κύκλο τους. Σε έναν κανονικό έμμηνο κύκλο, τα κυμαινόμενα επίπεδα των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορούν να προκαλέσουν εμμηνορροϊκές ημικρανίες. Καθώς όμως η περίοδος σταματάει, σταματάνε και οι πονοκέφαλοι μαζί της.

Τέλος στα ινομυώματα της μήτρας

Πολλές γυναίκες που πλησιάζουν τα 50 τους αναπτύσσουν ινομυώματα (όγκους της μήτρας που είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις). Αυτό μπορεί να συμβεί (και) στην περι-εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μεταβάλλονται από χαμηλά σε υψηλά.

Πλεονεκτήματα για τη διάθεση και την προσωπική ανάπτυξη

Ευκαιρία για ερωτική επαφή, χωρίς ανησυχίες για εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με μια μελέτη των σωματικών και ψυχοκοινωνικών αλλαγών που βιώνουν οι γυναίκες στη μέση ηλικία, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ γυναικών διαφορετικών εθνοτήτων, το σεξ χωρίς να σκέφτονται την εγκυμοσύνη αναφέρθηκε συχνά ως ένα από τα οφέλη της εμμηνόπαυσης.

Αν και η ερωτική ζωή στην εμμηνόπαυση εμφανίζει δυσκολίες που προηγουμένως δεν υπήρχαν, η ξεγνοιασιά για την αντισύλληψη, ακόμη και η απουσία αντισυλληπτικών μέτρων, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο στην απόλαυση.

Ευκαιρία για αυτοφροντίδα

Είναι η εποχή που οι γυναίκες μοιάζει όχι μόνο να δικαιούνται, αλλά και να οφείλουν στον εαυτό τους περισσότερη φροντίδα. Εξειδικευμένες θεραπείες προσώπου και σώματος, καλλυντικά, άσκηση και υγιεινή διατροφή… τώρα είναι η ώρα να προσφέρουν στον εαυτό τους απενοχοποιημένα όσα λόγω υποχρεώσεων ανέβαλλαν στο παρελθόν. Τώρα προτεραιότητα έχουν οι δικές τους ανάγκες. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για ανανέωση!

Ευκαιρία για απολογισμό, ρίσκα, νέες εμπειρίες

Πολλές γυναίκες θεωρούν την εμμηνόπαυση ένα ορόσημο για να κάνουν έναν απολογισμό της ζωής τους. Έχοντας ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο ζωής, πιο ώριμες και κατασταλλαγμένες, έχουν ξεχωρίσει αυτά που θέλουν να κρατήσουν στη ζωή τους κι αυτά που απλώς δεν τους ταιριάζουν.

Πολλές αποφασίζουν να ανανεώσουν τις σχέσεις τους, το επάγγελμά τους, τους τρόπους με τους οποίους φροντίζουν την υγεία τους και τους τρόπους με τους οποίους θέλουν να ξοδεύουν την ενέργειά τους.

Κάποιες αλλάζουν καριέρα, μετατρέποντας ίσως ένα χόμπι σε επιχείρηση. Εάν υπάρχει κάτι που έχετε θέσει σε αναμονή, η εμμηνόπαυση είναι η στιγμή για να ξεκινήσετε και να το απολαύσετε.